Hlavní obsah

Děti na prodej. Odhalení šokuje Polsko

Právo, Pavol Minárik

Zhruba pět tisíc těhotných Polek rodí ročně buď na přímou objednávku manželských párů, které nemohou mít děti, nebo nabízejí na černém trhu dítě, které se jim má narodit. Ceny novorozenců se obvykle pohybují od 100 do 150 tisíc zlotých (597 tisíc až 895 tisíc Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nelegální obchod s nimi jen kvete,“ podotkla tento týden polská televize TVN24, která si na praxi posvítila.

Dvojice reportérů televize vydávající se za manželský pár předstírala, že má zájem o koupi novorozence, a všechna setkání s ženami nabízejícími děti na prodej nahrála skrytou kamerou.

Za 100 tisíc zlotých přivedu na svět dítě lidem, kteří po něm touží.
Marta

„Pro mě to je jednoduché, za 100 tisíc zlotých přivedu na svět dítě lidem, kteří po něm touží, a po porodu se zříkám všech práv,“ vylíčila žena jménem Marta. Podobně se vyjádřila i Katarzyna, která však za takovou službu požaduje o 30 tisíc zlotých více.

Nikdo nic nekontroluje

„Kdybych o takové možnosti věděla dřív, nezadlužila bych se půjčkami na renovování starého domu po babičce, ale absolvovala bych dvě těhotenství na objednávku a rovnou si koupila nový byt,“ podotkla Iwona. „Teď je to složitější, ale až půjčku splatím, budu mít svatý klid,“ zdůvodnila reportérům rození dětí na objednávku.

Televize zároveň představila způsob, jak takové dítě „legalizovat“ pro příští rodiče. Jeho matka musí v notářsky ověřeném dokumentu kupujícího muže označit za biologického otce. Ten někdy skutečně dodá sperma, které si žena následně aplikuje, jak to vylíčila jedna z žen, která je nyní v osmém měsíci těhotenství a už má objednávku na další dítě. „Nejčastěji ale proces oplodnění probíhá jinak, a ne vždy je spojený s tím, kdo se vydává za otce dítěte,“ upozornila další žena.

„V podstatě všechno je to jednoduché jako facka, nikdo nic stejně nekontroluje. Kdo by také zjišťoval, zda skutečná matka s tímto mužem opravdu spala a zda ji oplodnil, navíc když to ani jedna ze stran nezpochybňuje,“ vylíčila televize.

Jako nákup nábytku

Soud následně formálně předá dítě do péče muže, který se přiznal k otcovství, a jeho manželky. Ti si obvykle po dohodě s matkou berou novorozence z porodnice rovnou domů.

S právě narozeným človíčkem obchodovali jako s kusem nábytku.
poradkyně dětského ombudsmana

„Nedávno se mi dostala do rukou takováto notářsky ověřená kupní smlouva. Podepsala ji ještě na porodním oddělení ležící biologická matka s jistým manželským párem. Oni s tímto právě narozeným človíčkem obchodovali jako s kusem nábytku, nějakou skříní,“ popsala poradkyně dětského ombudsmana Anna Sobieská z Toruně.

O tom, že se nelegální obchod s dětmi ročně týká okolo pěti tisíc dětí, mluví otevřeně i poslankyně za opoziční Občanskou platformu (PO) Magdalena Kochanová, která nedávno připravila návrh zákona o zpřísnění zásad adopce v Polsku.

Kvetoucí obchod s dětmi v TVN24 přiznal i náměstek ministra spravedlnosti Michal Wojcik, který řekl, že bude třeba změnit legislativu a „zabránit průmyslovému prodeji novorozenců“.

Za obchod s dětmi hrozí v Polsku trest do pěti let vězení, ale v podstatě jen teoreticky, protože proces dokazování je složitý a soudy ne vždy vědí, jak mají jednotlivé případy kvalifikovat, dodal.

Jednou z příčin neutěšeného stavu je podle portálu Pravo.pl i to, že adopce dětí jsou v Polsku obecně příliš komplikované a táhnou se celé roky. Lidé se pak proto častěji uchylují k zoufalým řešením.

Vláda konzervativní partaje Právo a spravedlnost navíc dlouhodobě potlačuje možnost umělého oplodnění, které dává naději bezdětným párům.

Reklama

Související články

Polsko je jedničkou v poklesu pobožnosti

Mládež na celém světě je stále méně pobožná, katolickou nevyjímaje, vyplynulo z obsáhlé analýzy nezávislé americké agentury Pew Research Center připravené na...

Výběr článků

Načítám