Hlavní obsah

Děti, které slovenská policie nutila vzájemně se fackovat, dostanou půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský soud pro lidská práva přiznal šesti romským dětem, které slovenští policisté nutili, aby si vzájemně nafackovaly, odškodné 20 tisíc eur (475 tisíc korun) a společně všem stěžovatelům dalších 11 tisíc eur (261 tisíc korun) jako náhradu nákladů a výdajů. Informovalo o tom slovenské ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Profimedia.cz

Evropský soud pro lidská práva.

Článek

V březnu 2009 zadržela policie v Košicích šest chlapců tehdy ve věku 10 až 16 let pro podezření z loupeže. Policisté je nutili, aby se vzájemně fackovali.

„Na policejní stanici byly děti hozeny na zem před štěkající psy bez náhubků, byly fyzicky i slovně týrány přítomnými policisty, kteří měli na jejich adresu komentáře týkající se jejich romského původu,“ uvedlo ministerstvo.

Deset policistů bylo souzeno pro zneužití pravomoci veřejného činitele, ale soud je v roce 2020 osvobodil. Evropský soud pro lidská práva v této souvislosti konstatoval, že nedostatky v rychlosti vyšetřování události byly takového rozsahu, že způsobily jeho celkovou neúčinnost.

Evropský soud uznal stížnost Češky na neochotu vyšetřit policejní násilí. Stát jí má zaplatit skoro 200 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám