Hlavní obsah

Evropský soud uznal stížnost Češky na neochotu vyšetřit policejní násilí. Stát jí má zaplatit skoro 200 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve čtvrtek částečně vyhověl stížnosti Češky Lenky Sládkové, která se na něj obrátila kvůli údajnému policejnímu násilí a neochotě příslušných orgánů věc řádně prošetřit.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Česko v tomto případě podle soudu porušilo článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zakazuje nelidské nebo ponižující zacházení.

Stát musí Sládkové zaplatit 6000 eur (146 tisíc korun) za nemajetkovou újmu a 2000 eur (49 tisíc Kč) za náklady.

Soud rozhodl, že byl porušen třetí článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv z důvodu nedostatečně účinného vyšetřování tvrzení stěžovatelky. Dospěl ale také k závěru, že nebyl porušen třetí článek ve věci špatného zacházení se stěžovatelkou.

Sexistické narážky

Verdikt se týkal incidentu, při němž byla Sládková v roce 2013 převezena na policejní stanici po konfliktu s barmanem. Sládková tvrdí, že na policejní stanici čelila vulgárním a sexistickým narážkám policistů a hrubému zacházení.

Žena si na jednání mnohokrát stěžovala, nejprve podala trestní oznámení na policii, poté i na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). V obou případech bylo oznámení vyhodnoceno jako nedůvodná stížnost.

Sládková nakonec v roce 2014 podala ústavní stížnost, která ale byla odmítnuta usnesením Ústavního soudu. Případ se poté dostal až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám