Hlavní obsah

Děsivé záběry výbuchu na Tonze: Sopečný kouř stoupal až 20 kilometrů vysoko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hunga Tonga-Hunga Haʻapai

Značné škody na domech a turistických střediscích si vyžádaly dvě erupce sopky v tichomořském souostroví Tonga nacházejícím se v Oceánii. Dramatické záběry, které získala agentura Reuters, ukazují černá mračna sopečného popela vybuchující uprostřed vysokých sloupů kouře během páteční erupce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila výbuch podmořské sopky na souostroví TongaVideo: Reuters

 
Článek

Podmořská sopka Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vybuchla nejdříve v pátek 14. ledna. Japonská meteorologická družice Himawari 8 zaznamenala po erupci dým popela o výšce 5 až 20 kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlna tsunami dorazila na TonguVideo: Newsflare, AP

Sopka znovu vybuchla v sobotu, což vyvolalo na pobřeží Tongy vlnu tsunami a přerušilo telefonní a internetové spojení pro celý ostrov.

Tonga se po erupci podmořského vulkánu změnila v měsíční krajinu

Svět

Zatím není známo, jestli si výbuch sopky vyžádal nějaké oběti. Agentura Reuters informovala, že se pohřešuje Britka, která společně s manželem vedla psí útulek ve městě Nuku'alofa.

Austrálie a Nový Zéland vyslaly v pondělí pozorovací lety, aby posoudily škody na ostrovech poté, co byly odříznuty od zbytku světa a zasypány sopečným popelem.

Výbuch 17 000 km vzdálené sopky zasáhl i Česko. A to hned dvakrát

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám