Hlavní obsah

Výbuch 17 000 km vzdálené sopky zasáhl i Česko. A to hned dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuku'alofa/Wellington

Vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u Nového Zélandu je od České republiky vzdálen zhruba 17 000 km. Přesto jeho erupce způsobila tak velkou tlakovou vlnu, že dorazila i do tuzemska, a to hned dvakrát – jednou delší cestou kolem Zeměkoule. Informoval o tom v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Důsledky výbuchu sopky na Tonze pocítili i v Peru nebo v JaponskuVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Toto se opravdu nevidí každý den! Včera ve večerních hodinách dorazila do Prahy tlaková vlna způsobená erupcí cca. 17000 km vzdáleného vulkánu Hunga Tonga u Nového Zélandu,“ uvedli meteorologové.

Mohutný výbuch podmořské sopky u Tongy zvedl vlnu tsunami

Svět

Mohutný výbuch podmořské sopky Hunga Tonga pak zasáhl Česko ještě podruhé. „Tlaková vlna pak v noci přišla ještě z druhé strany delší cestou kolem Zeměkoule,“ konstatovali meteorologové.

„Na záznamu průběhu tlaku je to velmi dobře patrné jako tlakové skoky (viz červené zakroužkování níže, pozn. red.). Stejné tlakové skoky jsou patrné na záznamu tlaku všech stanic v Evropě, a to včetně amatérských,“ uzavřeli meteorologové.

Následky sopečné erupce jsou znepokojují

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a generální tajemník OSN António Guterres vyjádřili velké znepokojení nad následky sobotní erupce podmořské sopky u souostroví Tonga.

Wellington se snaží obnovit plnou komunikaci s tichomořským státem, uvedla Ardernová, podle které zatím úřady Tongy oficiálně neohlásily žádné oběti ani škody. OSN i Nový Zéland situaci sledují a jsou připraveny pomoci, napsaly světové tiskové agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Satelitní záběry výbuchu podmořské sopky na TonzeVideo: Reuters

Podmořský vulkán Hunga Tonga - Hunga Ha’apai, který leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchl v sobotu brzy ráno SEČ. Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů.

Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži. Sonický třesk zaslechly podle agentury AP i obyvatelé Aljašky. Vlna cunami způsobená výbuchem zasáhla pobřeží Tongy, Fidži či Americké Samoy, ale i Japonska či Spojených států.

Výbuch sopky zároveň přerušil internetové i telefonické spojení v celé Tonze, a nelze proto jednoduše vyhodnotit škody, které mohl na souostroví napáchat, uvedla Ardernová. S některými pobřežními oblastmi se zatím nelze spojit.

"Se znepokojením sleduji situaci na Tonze. Úřady OSN v Pacifiku situaci pozorně sledují a jsou připraveny poskytnou pomoc, pokud o to budou požádány," napsal na twitteru Gutteres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám