Hlavní obsah

Desítky lidí v Berlíně slavily útok Hamásu, stovky pak podpořily Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kolem padesáti lidí se v noci ze soboty na neděli sešlo v berlínské čtvrti Neukölln na propalestinské demonstraci, při které oslavovali útok palestinského hnutí Hamás na Izrael. Při demonstraci byl zraněn jeden policista, informovala agentura Reuters. Stovky lidí v neděli u Braniborské brány podpořily naopak Izrael.

V Berlíně se konala menší demonstrace na podporu PalestincůVideo: AP

 
Článek

Demonstranti si přinesli palestinské vlajky a skandovali „Palestina bude svobodná“. Jeden policista při demonstraci utrpěl zranění, když kdosi z davu hodil na auto policejní hlídky kámen, který rozbil přední sklo.

V sobotu přes den zase protiizraelská skupina Samidoun v Neuköllnu rozdávala kolemjdoucím baklavu na oslavu „vítězství odboje“.

Izraelské velvyslanectví v Berlíně aktivisty kritizovalo za to, že zatímco demokraté jsou šokováni, oni zneužívají německou demokracii k oslavě vražd izraelských civilistů. „Tady slova nestačí. Tito podporovatelé teroru se musí zodpovídat za použití všech prostředků právního státu,“ uvedla ambasáda.

Izrael je ve válce

Blízký a Střední východ

O několik hodin později se opět na bulváru Sonnenalle sešlo asi pět desítek lidí, kteří skandovali násilná a protiizraelská hesla. Kvůli těmto nenávistným provoláním policisté shromáždění krátce po začátku ukončili. Policie řekla, že událost zdokumentovala, aby měla důkazy pro trestní stíhání.

Nejen v Berlíně, ale po celé zemi posílilo Německo ostrahu židovských objektů. „Ochrana Židů je naší nejvyšší prioritou. Proto jsme okamžitě reagovali,“ uvedla ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Berlín v sobotu večer vyjádřil solidaritu s Izraelem nasvícenou Braniborskou bránou v barvách vlajky židovského státu.

Němka vyrazila na festival, unesli ji teroristé. S bezvládným tělem si pak natočili video

Zahraniční
Foto: Sommer Fabian, ČTK

Braniborská brána nasvícená na podporu Izraele

V neděli odpoledne pak manifestovaly stovky lidí u Braniborské brány na podporu Izraele. Izraelský velvyslanec v Německu Ron Prosor na shromáždění prohlásil, že útočníci palestinského hnutí Hamás jsou teroristé.

„Útočníci Hamásu, kteří napadli izraelské civilisty, rozhodně nejsou žádní povstalci a bojovníci, jsou to obyčejní teroristé. Tečka,“ řekl Prosor. Shromážděnému davu řekl, že v Izraeli je nyní realitou to, že teroristé na ulicích vraždí nevinné civilisty. „A Izrael má jako každá demokratická země právo bránit se,“ dodal.

Berlínský primátor Kai Wegner na manifestaci Izraelce ujistil, že německá metropole stojí za nimi. „Berlín stojí neochvějně na straně Izraele,“ řekl. Zároveň varoval před tím, aby se multikulturní Berlín nechal událostmi v Izraeli rozštěpit. „Nenávist na berlínských ulicích nemá co dělat,“ dodal.

Za Izrael se postavil také kancléř Olaf Scholz, prezident Frank-Walter Steinmeier či vedení Spolkového sněmu, na znamení solidarity vyvěsili izraelské vlajky.

Na nedělní manifestaci u Braniborské brány se sešli nejen příslušníci židovské komunity v Německu, ale také běžní obyvatelé Berlína. Účastníci akce neskrývali šok z událostí v Izraeli. „Něco takového jsme si nedovedli představit. Chceme ale ukázat, že Izraelci nejsou sami,“ řekl postarší pár, který na manifestaci přijel z berlínské čtvrti Charlottenburg.

Izrael je oficiálně ve válečném stavu. Tanky míří k Pásmu Gazy i k hranicím Libanonu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám