Hlavní obsah

Deportace ihned a bez soudů, žádá Trump

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vstoupí nelegálně do USA, měl by být okamžitě a bez soudu vyhoštěn. Tento rázný postup navrhuje šéf Bílého domu Donald Trump. „Nemůžeme nechat tyhle lidi pronikat do naší země. Když někdo přijde, musíme jej okamžitě, bez soudů a procesů, vrátit tam, odkud přišel,“ napsal prezident v neděli na Twitteru.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě

Článek

Zároveň vyzval k celkovému přehodnocení imigračního systému Spojených států. „Naší přistěhovalecké politice se smějí po celém světě. Je to také velmi nefér k těm, kteří přišli legálně a pak čekají celé roky,“ napsal s tím, že USA potřebují především lidi, kteří „učiní Ameriku znovu skvělou“.

Zda se jeho postoj týká jen ekonomických migrantů či také žadatelů o azyl, prezident neupřesnil.

Zatím úřady vrátily rodičům jen čtvrtinu dětí

Jde už o několikátou Trumpovu výzvu ke zpřísnění imigračního systému od středy, kdy pod tlakem zrušil vlastní kontroverzní praxi rozdělování rodin nelegálních migrantů. [celá zpráva] Prezident přitom v neděli ještě upozornil, že „většina dětí přišla bez rodičů“.

Z více než 2300 odebraných dětí, které byly od začátku dubna odebrány migrantům zadrženým na americko-mexické hranici, jich do pondělí bylo navráceno necelých šest set. Úřady nicméně ujišťovaly, že pracují na opětovném spojení všech těchto rodin.

Srdcervoucí audiozáznam plačících dětí odebraných imigrantům v detenčním centru v USA. Záběry jsou ilustrační.Video: JENNIFER HARBURY / U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION'S RIO GRANDE VALLEY SECTOR, Novinky/AP

O kompromisním republikánském návrhu imigračního zákona by měla Sněmovna reprezentantů po odkladu hlasovat tento týden, Trump podle svých spolustraníků tuto změnu „stoprocentně podporuje“. V pátek nicméně prezident zákonodárcům vzkázal, ať neztrácejí čas a počkají na listopadové volby - poté podle něj budou mít republikáni dostatek hlasů, aby návrh prošel i Senátem. [celá zpráva]

V amerických médiích se mezitím objevily překvapivé výsledky průzkumu společnosti Gallup - migraci všeobecně považuje za „dobrou věc“ 75 procent Američanů, což je nejvíce od roku 2001. Průzkum nicméně nerozlišoval mezi legální a nelegální migrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám