Hlavní obsah

Demonstrace proti Japonsku se v Číně stále stupňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČÍNA

Do protestů proti Japonsku se v Číně zapojily už desetitisíce lidí. Lidé jsou v ulicích už tři týdny. Jejich odpor proti Japonsku vyhrotila kontroverzní učebnice dějepisu, v níž Japonsko bagatelizuje své válečné zločiny. Situaci už do čínské metropole Pekingu přijel řešit japonský ministr zahraničí Nobutaka Mačimura.

Článek

Při návštěvě varoval Čínu, že podobné protesty mohou vážně zhoršit vzájemné vztahy obou zemí. "Je možné, že japonsko-čínské vztahy jako celek, včetně ekonomických, se mohou velmi vážně zhoršit," řekl šéf japonské diplomacie. 

Protestující lidé kromě toho, že bojkotují japonské výrobky, také napadají japonské obchody a restaurace a útočí na japonské konzuláty v zemi. Policie proti nim zatím nijak nezasáhla a japonský šéf diplomacie si stěžuje i na to, že se proti protestům nijak výrazně nestaví ani čínská vláda.

Lidé házejí kameny na konzuláty

Tisíce lidí vyšly v neděli do ulic města Šen-jang a zamířily k japonskému konzulátu, na který zaútočily kameny. Policisté protestující nepustili k budově, která neutrpěla podle japonských diplomatů větší škody. Protest skončil po asi devadesáti minutách. 

Demonstrace se konaly také v Nan-ningu na jihu Číny. V Šen-čenu podle hongkongské televize několik tisíc demonstrantů pochodovalo kolem místního japonského obchodního domu. Menší shromáždění se konala i v jihočínských městech Tung-kuan a Ču- chaj a v Čcheng-tu na západě země.

Osamělý protičínský nacionalista

Tokio násilné protesty odsoudilo už v sobotu. O protiakci se v neděli ráno v japonské Ósace pokusil japonský nacionalista, který nejprve hodil zápalnou láhev na čínský generální konzulát a poté se pokusil upálit. Asi čtyřicetiletý muž byl převezen do nemocnice s vážnými popáleninami, jeho život není ohrožen.

Několik týdnů trvající protesty vyvolala učebnice dějepisu, kterou schválila do osnov japonská vláda. Neuvádí některé zločiny Japonska během druhé světové války. Japonská okupace Číny si přitom vyžádala podle některých pramenů až 300 tisíc lidských životů. Proti této učebnici protestují i jiné státy v jihovýchodní Asii, které Japonsko okupovalo.

Stejně tak se demonstrantům nelíbí snahy Tokia o stálé členství v Radě bezpečnosti OSN. Čína, která trvalé křeslo v RB OSN má, již naznačila, že by se mohla pokusit úsilí Japonska zablokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám