Hlavní obsah

Delta Force prý odposlouchávají Saddámovy štábní linky z bunkrů

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američanům svitla naděje, že zjistí, ve kterém bunkru se skrývá Saddám Husajn. Komanda Delta Force prý již operují v Bagdádu a mohou odposlouchávat podzemní telefonická spojení jeho štábu.

Foto: Hana Nehybová
Článek

S odvoláním na zpravodajské zdroje to napsal list USA Today s tím, že Ústřední zpravodajská služba (CIA) údajně naverbovala iráckého činitele, který ví, kde Saddám spí. Pokud je to pravda, zůstává otázkou, jak diktátora zneškodnit. Systém chodbami propojených bunkrů pod Bagdádem je velmi rozsáhlý a situaci komplikuje i jeho zvyk nepobývat dlouho na jednom místě.

Americká rozvědka stále připouští, že Saddám přece jen nevyvázl bez zranění z překvapivého raketového útoku na Bagdád před úsvitem 20. března a je pod intenzívním lékařským dohledem. Není známo, jestli a kolik z podzemních úkrytů již letadla USA a Británie zničila speciálními bombami.

Nejspolehlivější Husajnův bunkr postavili Jugoslávci

Největší ochranu má Saddámovi poskytnout jeho hlavní bunkr postavený v 80. letech Jugoslávci nedaleko Republikánského paláce. Ten chrání betonové stěny tlusté pět metrů. Během první války v Zálivu (1991) bunkr odolal i třem raketám s plochou dráhou letu. Má vydržet přímý zásah bombou o síle 2000 TNT, nebo explozi 20kilotunové jaderné bomby vzdálené asi kilometr. Když se britský labouristický poslanec George Galloway loni se Saddámem sešel v jednom z bunkrů, vozili ho hodinu autem po Bagdádu a cesta dolů výtahem trvala 20 vteřin, napsal list The Guardian. Nejmenovaný jugoslávský inženýr, který Saddámův hlavní bunkr stavěl, řekl americké televizi ABC, že po zásahu jednoho ze dvou nouzových východů by Saddámovi zbývalo k přežití jen 90 hodin. "Tři laserem naváděné bomby na jedno místo hned za sebou -a byl by konec," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám