Hlavní obsah

Dát Ukrajině F-16 je kolosální risk, tvrdí Rusové. Ano, ale pro ně, reagoval Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo za „kolosální risk“ plánované dodávky stíhaček F-16 Ukrajině. Učinil tak náměstek ministra zahraničí Alexandr Gruško. Na víkendovém summitu skupiny G7 reagoval na jeho výrok americký prezident Joe Biden. V odpovědi na dotaz novináře, co soudí o tomto výroku, šéf Bílého domu odpověděl: „Ano, ale pro ně (Rusko).“

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se svým americkým protějškem Joem Bidenem v Hirošimě

Článek

V pondělí ruské ministerstvo zahraničí chystané dodávky letadel opět kritizovalo. Další náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov podle tiskové agentury Interfax označil tento plán za „zcela zbytečný“, včetně výcviku pilotů. Podle něj to nijak neovlivní průběh „speciální vojenské operace“, jak Rusko označuje svou agresi proti Ukrajině.

„Všechny tyto snahy jsou zcela zbytečné. Naše možnosti jsou takové, že dosáhneme všech cílů speciální vojenské operace,“ zdůraznil Rjabkov. Podle něj žádné pokusy o ohrožení bezpečnosti Ruské federace, ať je Západ v čele se Spojenými státy provádí sebevíce, nepovedou ke kýženým výsledkům.

„Je jasné, že celá škála zbraní a vojenské techniky, o které se jedná, se dříve nebo později na Ukrajině objeví. Totéž platí pro výcvik vojenského personálu ozbrojených sil Ukrajiny,“ dodal Rjabkov. Rusko podle něj „nepřipustí“ provádění úderů na poloostrov Krym americkými zbraněmi.

USA podmiňují souhlas s poskytnutím stíhaček závazkem Ukrajiny, že nebude útočit na území Ruské federace. Bidenův národněbezpečnostní poradce Jake Sullivan pak upřesnil, že Američané nepovažují Krym za ruské území.

Moskva svými prohlášeními reagovala na oznámení Washingtonu neblokovat dodávky stíhaček F-16 na Ukrajinu a s nimi spojený výcvik posádek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí ocenil a ujistil, že Kyjev nepoužije F-16 k úderům na cíle v Rusku.

S F-16 na cíle v Rusku útočit nebudeme, slíbil Zelenskyj Bidenovi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám