Hlavní obsah

Dánský ostrov u potrubí Nord Stream postihl blackout po výpadku transformátoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dánský ostrov Bornholm v jihozápadní části Baltského moře se v pondělí ráno ocitl bez elektřiny. Blackout způsobil výpadek švédské trafostanice, která dodává elektřinu podmořským kabelem, uvedla společnost E.ON. Původně média hovořila o poruše samotného podmořského kabelu. Nedaleko Bornholmu minulý týden kdosi sabotoval plynovody Nord Stream 1 a 2.

Foto: Profimedia.cz

Dánský ostrov Bornholm je v posledních týdnech středobodem světové pozornosti.

Článek

Od pondělních osmi hodin ráno je celý ostrov bez proudu.

Nic nenasvědčuje tomu, že by výpadek na ostrově Bornholm způsobilo poškození samotného kabelu, uvedl mluvčí švédské pobočky německé energetické firmy. Úřady předtím zprovoznily místní elektrárnu, která vyrábí elektřinu pro ostrov.

Animace ukazuje, jak mohla Nord Stream poškodit tajemná ruská ponorka

Evropa

Podle místní energetické společnosti je výpadkem proudu postiženo více než 30 000 domácností.

Bornholm se minulý týden dostal na titulní stránky světových médií, když byla poblíž pobřeží provedena sabotáž na plynovodech Nord Stream 1 a 2. 

Čtyři úniky z plynovodů ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně vedle Švédů vyšetřují i Dáni.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám