Hlavní obsah

Další skupiny Romů z východního Slovenska chtějí do Česka

Novinky, Ivan Vilček, Právo (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Další skupiny slovenských Romů jsou prý připraveny vydat se na cestu a požádat o politický azyl v České republice. Podle průzkumu Slovenského rozhlasu většina Romů z prešovského okresu považuje podmínky života na Slovensku za neúnosné a chtějí odejít. "Půjdeme do Česka, je tam lepší život," prohlásil jeden z oslovených Romů.

Foto: pořadatel

Ozzy Osbourne revival

Článek

Příčinou toho, že Romové žijí na Slovensku velmi těžce, jsou také zpřísněné podmínky pro vyplácení sociální podpory, které letos zavedla vláda Mikuláše Dzurindy. Většina Romů nemá práci a ze sociálních dávek prý nemohou vyžít. "Nemůžeme si zaplatit ani nájem, ani plyn, nebo elektřinu," říká další Rom. Někteří Romové si však uvědomují, že politický azyl v Česku asi nedostanou. "Zatím to nikdo nedostal," poznamenala Romka.

Slovenský premiér Dzurinda zatím nepovažuje odchod Romů do Česka za dramatický problém.  "Loni požádalo o azyl v České republice 850 Romů ze Slovenska, letos 900. Nevidím to nijak dramaticky, ale problémem se už zabývají místopředsedové obou vlád pánové Mareš a Csáky," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Zmocněnkyně slovenské vlády pro romské otázky Klára Orgovánová si uvědomuje, že situace je vážná. O odchodu Romů ze Slovenska do Česka už několikrát jednala v Praze, ale zatím bez konkrétních výsledků. "Musíme soustředit pozornost především na ty regiony, odkud Romové do České republiky odcházejí," uvedla. Orgovánová vyjádřila lítost nad odchodem Romů, ale přiznala, že jejich sociální situace je často katastrofální. "V Čechách vidí větší naději, že si najdou zaměstnání. Odcházejí především ti, kteří mají příbuzné, nebo známé v České republice," dodala.

Podle předsedy Romské iniciativy Slovenska Alexandera Patkoló je odchod Romů důsledkem nesystémových kroků všech dosavadních slovenských vlád od roku 1989. "Každá vláda pouze slibovala, že chce řešit romský problém. Současná vláda má dokonce řešení této otázky ve svém programovém prohlášení," uvedl Patkoló. Romští představitelé upozorňují, že před nadcházející zimou nemají dřevo, jsou bez elektřiny a bez práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám