Hlavní obsah

Romové ze Slovenska se vydali do ČR požádat o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE/PRAHA

Skupina deseti romských rodin z východního Slovenska odjela ve čtvrtek v noci a v pátek ráno z Košic do České republiky, aby tam požádali o azyl. Informoval o tom místopředseda Romské iniciativy Slovenska (RIS) pro mezinárodní vztahy a lidská práva Miroslav Lacko. Na ministerstvu vnitra se nepodařilo zjistit, zda nějací slovenští Romové v Česku o azyl požádali.

Foto: M. Frýdl

P. Švédová a P. Vítek jako Alena a Pešek

Článek

Lacko uvedl, že jde o více než 20 lidí z Pavlovců nad Uhem, Košic a města Michalovce, kteří se vypravili do Českých Budějovic, Prahy, Děčína a Ústí nad Labem. Mluvčí české cizinecké policie Klára Krejčí neměla v pátek večer žádné informace o tom, zda taková skupina Romů překročila česko -  slovenské hranice.

Podle Lacka se RIS od tohoto počínání Romů distancovala a vyzvala další lidi, aby od podobných úmyslů upustili zejména z toho důvodu, že svým počínáním dělají špatné jméno Romům z celého Slovenska. "Navíc nemají nejmenší naději politický azyl v Česku získat," konstatoval Lacko. Podle jeho slov do ČR odjely zejména mladé rodiny.

Lacko upozornění RIS na odchod Romů do ČR vysvětlil tím, že iniciativa chce i tímto způsobem prokázat, že neorganizuje odchod slovenských Romů do zahraničí. RIS prý chce mimo jiné vyvrátit podezření, která v této souvislosti na adresu romských představitelů před časem vyřkl slovenský vicepremiér pro evropskou integraci, lidská práva a menšiny Pál Csáky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám