Hlavní obsah

Co se skrývá v obrněném Putinově vlaku? Z Ruska unikly fotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin prý cestuje raději vlakem než letadlem. Do médií unikly informace a obrázky, co všechno se za pancéřovanými stěnami vagonů ukrývá: například fitness centrum, bar, kino, kosmetický salon, nebo dokonce turecké lázně.

Foto: Profimedia.cz

Obrněný vlak ruského prezidenta

Článek

Přísně střežená souprava se pravidelně vylepšuje a státní pokladnu vyšla už na 6,8 miliardy rublů (1,7 mld. Kč), informovalo londýnské dokumentační středisko známého kritika Kremlu Michaila Chodorkovského. O vlak se prý stará vedení ruských železnic a dohlížejí na něj desítky důstojníků Federální bezpečnostní služby (FSB).

Při pohledu zvenčí se souprava v červeno-bílo-šedém provedení nijak zvlášť neliší od jiných vlaků. Jen komunikační antény na střechách prozrazují, že nejde o obyčejné vagony.

Jejich stěny jsou pancéřované. Jak silně, z dokumentů nevyplývá, měly by ale i při teplotách pod bodem mrazu odolat palbě z kalašnikovů nebo odstřelovacích pušek.

K dispozici má šéf Kremlu také zdravotní ordinaci s moderním lékařským vybavením, včetně řady přístrojů jako defibrilátory, odsávačky dýchacích cest nebo systémy pro měření základních životních funkcí pacienta.

V kosmetickém salonu má Putin k dispozici zařízení pro omlazování pokožky s pomocí vysokofrekvenčních radiových vln a také přístroj pro vakuové čištění pleti. Další vagony slouží jako garáž pro auta.

Problémy jsou prý ale s příjmem televizního signálu. Ten se více nebo méně ztrácí, když vlak projíždí tunely, mezi vysokými budovami nebo odlehlými končinami. Prostory vlaku jsou chráněny proti odposlechům.

Celkem souprava čítá 22 vagonů, z nichž osm bylo vyrobeno ještě v sovětských dobách, zatímco ostatní až po roce 2004. Ne všechny jsou však používány současně.

Kam letěl Putin během vzpoury? Na party na jachtu v Petrohradě, tvrdí ruský novinář

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám