Hlavní obsah

Čínský prezident se setká s Putinem

Po více než dvouleté pauze vycestuje čínský prezident Si Ťin-pching ze země na návštěvu střední Asie, kde se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Kremlu se mají prezidenti setkat v polovině příštího týdne na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v Uzbekistánu. Podrobnosti o předmětu setkání však Kreml neuvedl, Čína oficiálně cestu svého prezidenta nepotvrdila. Naposledy se oba muži viděli v únoru na zahájení zimních olympijských her v Pekingu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Článek

Podle agentury Reuters první zahraniční cesta Si Ťin-pchinga ilustruje, jak moc si je svou mocí v zemi jistý i jak vážná je momentální světová situace včetně probíhající války na Ukrajině, krizi na Tchaj-wanu a pokulhávající globální ekonomice.

Společné setkání by pak mělo umožnit Si Ťin-pchingovi ještě umocnit jeho vliv, Putin může na oplátku demonstrovat náklonnost Ruska k Asii. Oba prezidenti se mohou shodnout na nepřátelství vůči Spojeným státům americkým, připomíná Reuters.

Mrzni, mrzni, vlčí chvoste! Putin si rýpl do Evropy

Ekonomika

Prohlubující se partnerství mezi Čínou a Ruskem sleduje Západ s obavami. Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by měli prezidenti od vzájemné podpory v blízké budoucnosti upustit. Podle agentury vzrostl za rok 2022 obchod mezi Ruskem a Čínou téměř o třetinu.

Prezidenta Si Ťin-pchinga čeká 16. října sjezd komunistické strany. Očekává se, že si zde zajistí v pořadí již třetí pětileté funkční období.

Reklama

Výběr článků

Načítám