Hlavní obsah

Čína a EU tlačí na Trumpa kvůli ochraně ovzduší, chystají společné prohlášení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Vrcholní představitelé Číny a zemí EU připravují společné prohlášení o pařížské dohodě o ochraně klimatu, kterou se podle médií chystá vypovědět americký prezident Donald Trump. Podle BBC, která viděla návrh textu, v něm bude stát, že je „naléhavější než kdykoli dříve”.

Foto: Jason Lee, Reuters

Peking zahalený smogem

Článek

V návrhu textu, který by měl být zveřejněn v pátek po bruselském summitu EU, dále stojí, že „nejvyšším politickým závazkem“ je uplatnění této dohody.

Prohlášení vyzdvihuje nebezpečí, které představují zvyšující se teploty včetně „otázky národní bezpečnosti“. Uvádí, že jde o „faktor znásobující sociální a politickou křehkost“. Uvádí, že přechod k čisté energii povede k růstu zaměstnanosti i ekonomiky.

„EU a Čína považují pařížskou dohodu za historický úspěch při nezvratném urychlování snižování emisí skleníkových plynů,“ má stát v textu s tím, že pařížská hodina je důkazem toho, že „společná politické vůle, vzájemná důvěra a multilateralismus mohou uspět při budování spravedlivých a efektivních řešení kritických globálních problémů naší doby“.

Čínští a evropští představitelé přes rok pracovali na vytvoření společného prohlášení o klimatických změnách a čisté energii.

Trump se ve čtvrtek vyjádří k pařížské dohodě

Americký prezident Donald Trump už oznámil na Twitteru, že ve čtvrtek v 15 hodin místního času (21:00 SELČ) zveřejní své rozhodnutí ohledně pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. O povaze svého rozhodnutí se nezmínil.

V amerických médiích převažuje názor, že hlava státu se od dohody rozhodla ustoupit, i když o detailech se stále jen spekuluje. Dvakrát to uvedl server Axios, poprvé v sobotu a podruhé ve středu. [celá zpráva]

Trumpův tým, jehož členem je i šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt, označovaný za popírače klimatických změn, prý teď zvažuje jen to, jak od pařížské dohody odstoupit.

Agentura AP ve čtvrtek ale připomněla, že prezident je znám svým sklonem rozhodnutí na poslední chvíli měnit. Trump se opakovaně vyjadřoval proti ochraně klimatu, dokonce obvinil Čínu, že s ní přišla, aby oslabila ekonomickou sílu USA.

Před odstoupením od klíčového dokumentu Trumpa v minulých dnech varovala řada světových osobností včetně generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

Reklama

Výběr článků

Načítám