Hlavní obsah

Chudé obyvatele osad na východě Slovenska ohrožuje ptačí chřipka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ptačí chřipkou mohou být ohroženi obyvatelé romských osad na východě Slovenska, protože často konzumují jídlo z nemocných a uhynulých zvířat. "Lidé v osadách často nemají na výběr. Stává se to především v zimních měsících," cituje deník Pravda odborníka Rastislava Pivoně.

Článek

Pivoň upozorňuje, že v osadách neprobíhá žádná osvěta, i když právě té by se měla v těchto dnech věnovat zvýšená pozornost. "Nejohroženější jsou Romové v nechudších a nejzaostalejších osadách. Žijí prakticky ve volné přírodě, poblíž vodných ploch a často přicházejí do styku s uhynulou zvěří."

Zpráva Mezinárodní organizace pro migraci, kterou si objednalo české ministerstvo vnitra, konstatuje, že v okolí Trebišova se nachází osady, kde se některé rodiny tradičně živí uhynulými domácími zvířaty nebo mrtvou lesní zvěří. "Stává se to, i když v současnosti se už nejedná o rozšířenou praxi. Veterináři by měli okamžitě zabavit a zlikvidovat drůbež z nakažených chovů, jinak se stane předmětem obchodu," upozorňuje antropolog Pavol Mušinka z Prešovské univerzity.

V Chminianské Nové Vsi u Prešova je druhá největší romská osada na východním Slovensku. Žije tam 1300 lidí, kteří mají k dispozici pouze čtyři studny s pitnou vodou. "Když jsou zdejší Romové hladoví, sní psa i kočku. Uhynulého ptáka však do hrnce nedají," tvrdí Jaroslav Pigula z místního komunitního centra Romů. U osady však žije kolonie divokých kachen a Pigula přiznává, že hlad je často velkým pánem.

Úřady vydávají informační letáky

Úřad veřejného zdravotnictví ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro romské komunity vydal v těchto dnech 50 tisíc letáků ve slovenštině a romštině, které upozorňují na možnost výskytu ptačí chřipky. "Nepřibližujte se k uhynulému ptactvu, chřipku můžete dostat také vdechnutím prachu z peří," varuje leták.

Na východě Slovenska je 46 romských osad, kde není žádná infrastruktura a ve dvanácti z nich ani elektřina. Většinou v polorozpadlých chatrčích tam žije asi šest a půl tisíce lidí. Osady se nachází většinou na území Prešovského a Košického kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám