Hlavní obsah

Chodorkovskij zahájil v cele hladovku

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Časově neomezenou suchou hladovku zahájil bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij. Kdysi nejbohatší muž Ruska nyní čeká v moskevské vazební věznici Matrosskaja tišina, až nabude právní moci devítiletý trest za daňové úniky, k němuž byl odsouzen spolu s dalším vysokým představitelem Jukosu Platonem Lebeděvem.

Článek

Podle advokáta Antona Drelja se Chodorkovskij "před několika dny" rozhodl odmítáním jídla a pití protestovat proti neadekvátnímu zacházení s Lebeděvem. Ten byl minulý pátek umístěn do samotky poté, co se odmítl zúčastnit vězeňské procházky a údajně se hrubě vyjadřoval o vedení věznice. Zpět do normální cely by měl být přemístěn až dnes.

"Platon je těžce nemocen a na procházky není schopen chodit už více než rok. Je očividné, že mého přítele zavřeli na samotku, aby se pomstili za mé články a rozhovory," tvrdí Chodorkovskij v prohlášení, které v rádiu Echo Moskvy přečetl Drež.

Federální správa výkonu trestu (FSIN) zprávy o hladovce Chodorkovského odmítla. "Takovou informaci nemáme k dispozici. Chodorkovskij pravidelně dostává balíčky s jídlem a přijímá vězeňskou stravu," tvrdil představitel FSIN. Dodal, že pokud vězeň zahájí hladovku, může vedení věznice jeho nasycení nařídit.

O tomto scénáři včera živě spekulovala ruská média. Podle listu Kommersant začne vedení věznice Chodorkovského nuceně krmit během dvou dní vajíčky, máslem a mlékem. List cituje někdejšího dlouholetého vězně Olega Trunova, podle nějž "v podobných případech přeloží odsouzence do vězeňské nemocnice a nařídí jeho stravování za pomoci sondy".

Je připraven kandidovat ve volbách

Chodorkovskij prostřednictvím svého advokáta potvrdil, že je připraven kandidovat v prosincových doplňovacích volbách. Zatímco případný uchazeč o poslanecké křeslo sedí za mřížemi, na svobodě již pracuje iniciační skupina v čele s členem Svazu pravicových sil (SPS) Ivanem Starikovem, která hledá pro jeho kandidaturu podporu.

Tu již přislíbili pravicoví liberálové Jabloka a Iriny Chakamadové, komunisté a SPS se podle listu Gazeta rozhodli zůstat v této věci stranou. Ruské zákony umožňují Chodorkovskému kandidovat do doby, než bude verdikt soudu nezvratitelný. Poté bude muset z předvolebního boje odstoupit, případně složit mandát.

Bývalý šéf Jukosu jde podle politologů do promyšlené a cílené konfrontace s Kremlem. "Pro něj je teď nejdůležitější, aby neupadl v zapomnění," řekl Gazetě zástupce šéfa ústavu politických technologií Alexej Makarin. "Ať už jej k volbám zaregistrují, nebo si úřady najdou důvod, proč kandidaturu odmítnout, oboje zvýší jeho politický kredit."

Telemosty z Matrosské tišiny podle politologa mohou vynést jeho popularitu do závratných výšin, a proto si nemyslí, že by úřady něco podobného připustily.

Reklama

Související články

Chodorkovskij stráví devět let ve vězení

Kdysi nejbohatší muž Ruska, bývalý šéf ropné firmy Jukos Michail Chodorkovskij, půjde na devět let do vězení. Rozhodl o tom v úterý moskevský soud. Uznal...

Výběr článků

Načítám