Hlavní obsah

Čeští chemici museli už patnáctkrát do krytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA / KUVAJT

Letecké poplachy od pondělního rána ztěžují život 458 českým a slovenským vojákům 1. česko- slovenského protichemického praporu v Kuvajtu. Informoval o tom po telefonu velitel jednotky Dušan Lupuljev s tím, že všichni členové jednotky jsou v pořádku.

Foto: Hana Stropková

Prostory Vědecké knihovny v Olomouci zejí prázdnotou.

Článek

"Minulou noc jsme měli trochu bouřlivější. Dva poplachy, jeden z toho byl falešný. Teď máme další raketový útok," řekl telefonicky z Kuvajtu Lupuljev. Na obličeji měl v té chvíli plynovou masku a tak jeho slova byla nezřetelná. O několik minut později ale oznámil, že útok skončil, protože raketa byla sestřelena.

Celkem se museli vojáci od začátku války ukrýt patnáctkrát. Některé poplachy byly plané, v případě ostatních rakety zlikvidovaly ochranné systémy Patriot.

Rakety podle Lupuljeva míří na základnu Camp Doha v Kuvajtu, kde je umístěna i menší část česko-slovenské jednotky.

Továrnu Češi zkoumat nebudou

Velitel jednotky odmítl, že by se čeští nebo slovenští vojáci mohli vydat do Nadžáfu prověřit továrnu nalezenou americko- britskými vojáky, v níž mohly být podle tvrzení některých médií vyráběny chemické zbraně.

"Není možné, aby tam naše jednotka vyjela, protože ač by to bylo samozřejmě z odborného hlediska dobré, bylo by to porušení mandátu," řekl velitel. Ani případné nalezení skladu se zbraněmi hromadného ničení by přesun vojáků neopravňovalo, protože by nešlo o použití těchto zbraní, nebo o důvodné podezření z takového použití.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám