Hlavní obsah

Česká jednotka překvapila spojence z NATO. Na lotyšskou základnu přivezla unikátní vrhač min

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ženijní jednotka působící v lotyšském městě Adaži v rámci předsunutých sil NATO si s sebou přivezla techniku, která vojáky z jiných zemí překvapila. Pomocí minových vrhačů jsou čeští vojáci schopní zaminovat až tři kilometry vzdálenou oblast.

Foto: Magdalena Žohová, Novinky

Čeští ženisté ukazují minový vrhač MV-3.

Článek

Novinky navštívily vojenskou základnu NATO v Adaži, které leží asi třicet kilometrů od hlavního lotyšského města Rigy. Češi se tu střídají od roku 2018 v půlročních intervalech. Nyní na základně působí jednotka 63 ženistů z Olomouce.

Ta s sebou přivezla techniku, která je v Evropě ojedinělá. Jedná se o minové vrhače MV-3, jejichž úkolem v boji je vytvořit minové pole, které zpomalí nepřítele.

Kanadští vojáci, kteří základně velí, byli podle českého kapitána Jana Kuthana z české techniky velmi překvapení. „Dívali se na vrhače s tím, že vůbec neví, jak je použít,“ popsal Novinkám Kuthan během návštěvy ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Integrace Ukrajiny do NATO je v našem zájmu, řekl Pavel

Válka na Ukrajině

Minové vrhače jsou umístěné na nákladních vozech Tatra 910. Mluvčí a nadporučík Tomáš Melcr pro Novinky popsal, jak tato taktická zbraň funguje: „Minový vrhač je složený ze tří raketnic, v každé je jedna raketa obsahující čtyři miny. Jednotka na povel vyšle salvu nebo dvě, podle hustoty minového pole, jedna salva je tedy dvanáct min, které vrhač vystřelí až na vzdálenost tří kilometrů.“

Foto: Martin Salajka, Profimedia.cz

Minový vrhač MV-3 na podvozku Tatra, snímek z roku 2019.

Zdržet nepřítele

Základna v Adaži leží asi 270 kilometrů od hranic s Ruskem. Pokud by nepřítel zaútočil zde, vojáci jsou na to podle Melcra připraveni. „To bylo námětem našeho posledního cvičení. Naším úkolem by bylo zdržení nepřátelských sil v postupu do té doby, než NATO aktivuje síly rychlé reakce,“ uvedl. Ke zdržení by využili právě minové vrhače.

Češi ale nebyli v lednu jediní, kdo přišel se zcela novými schopnostmi. „Španělé mají nově prvky rušení a ničení bezpilotních prostředků a například Slovinsko tu má nově tažené houfnice, které společně s dělostřeleckými komplety Severní Makedonie a Černé Hory tvoří jednu dělostřeleckou baterii,“ informovalo ministerstvo obrany.

Lotyšsko poskytlo nové podmínky při cvičení

Na dotaz Novinek, co se čeští vojáci naučili nového, Melcr odpovídá, že jde zejména o úplně jiné výcvikové prostředí, než na jaké jsou čeští vojáci zvyklí doma: „Je tu hodně větrno, takže se naši vojáci naučili využívat prvky pro měření síly větru, to se u nás moc nevyužívá. Cvičíme také přesuny v hlubokém písku nebo samovyproštění techniky v případě zapadnutí.“

České zastoupení na základně je malé, jde o jednu četu čítající 63 vojáků ženistů, která spadá pod španělskou ženijní rotu. V mnohonárodnostním bojovém útvaru NATO v Adaži působí celkem 1250 lidí, hlavním úkolem je posílit východní hranici Aliance v reakci na postup Ruska. Vedle Čechů tu působí vojáci z Kanady, Polska, Itálie, Španělska, Slovinska, Albánie, Černé Hory a Severní Makedonie.

Severoatlantická aliance má v Evropě předsunuté bojové formace celkem v osmi státech, všechny leží na východě NATO. Před ruskou invazí na Ukrajinu v únoru 2022 byly čtyři. Adaži patří mezi základny, které fungovaly už před ruskou agresí na Ukrajině.

Lotyšsko po 16 letech obnovuje povinnou vojnu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám