Hlavní obsah

Černohorští Srbové chtějí v novém státě autonomii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PODRGORICA

Černohorští Srbové budou požadovat, aby jim v rámci nové nezávislé Černé Hory byla poskytnuta plná autonomie. Uvedl to přední činitel černohorských Srbů Dobrilo Dedeić v rozhovoru, který ve středu otiskl záhřebský Večernji list.

Článek

"Mezi našimi plány je vytvoření vlastních škol, kulturních institucí a jiných vysloveně srbských organizací. Bratrsky chceme rozdělit i sportovní organizace," tvrdí Dedeić, který je předsedou parlamentní Srbské lidové strany (SNS).

Tento plánovaný krok Srbů je podle zmíněného politika reakcí na výsledek nedělního referenda, v němž se většina Černohorců vyslovila pro odtržení své země od Srbska a vytvoření nezávislé Černé Hory. [celá zpráva

Srbské politické strany už v minulém roce předložily požadavek, aby veřejnoprávní černohorský rozhlas a televize byly rozděleny na černohorskou a srbskou část.

Černá Hora, která se brzy stane 45. samostatným státem Evropy, má přibližně 630 000 obyvatel. Zhruba 35 procent z nich se hlásí k srbské národnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám