Hlavní obsah

Černá Hora začala rozhodovat o nezávislosti

Právo, Novinky, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PODGORICA

Černohorci mají od nedělního rána možnost vyslovit se v referendu pro nezávislost země na Srbsku. Podle posledního volebního průzkumu institutu Ifimes ale hrozí, že hlasování skončí patem, a Černá Hora tak zůstane rozštěpena na příznivce unionistů a separatistů. Aby v Evropě vznikl další stát, je potřeba, aby se pro vyslovilo 55 procent lidí. Volební místnosti budou otevřeny až do deváté hodiny večer.

Článek

Pokud plebiscit skončí v šedé zóně, jak odborníci nazívají to, pokud pro bude více než polovina lidí, ale méně než požadovaných 55 procent, je již nyní jasné, že jak separatisté, vedení premiérem Milo Djukanovičem, tak unionisté, v jejichž čele stojí socialista Predrag Bulatovič, ohlásí vítězství. Jak trefně poznamenává týdeník Monitor, půjde spíše o kolektivní prohru.

"Nebudeme sice moci vyhlásit nezávislost, ale staneme se vítězi. Zahájíme nová vyjednávání vedoucí k samostatnému státu," řekl listu Pobjeda předseda parlamentu Ranko Krivokapič. Bulatovič by oproti tomu výsledek mezi 50 a 55 procenty interpretoval jednoznačně: "Podmínky, na nichž jsme se dohodli, by nebyly splněny. Nezávislost by tak prostě neprošla."

Oba tábory jsou přitom již několik týdnů zakonzervované a předvolební kampaň tak podle expertů příliš nových hlasů nepřinesla. Jediným faktorem, který ještě na poslední chvíli může zvrátit lehkou převahu separatistů, zůstávají Černohorci žijící v Srbsku, jejichž počet je odhadován na více než 200 tisíc. Většina z nich se zapsala na volební seznamy, bude však záležet na tom, zda nakonec přijedou volit.

Vztah k Srbsku, kde pracuje a žije plná třetina Černohorců, je v referendu klíčový. Zatímco unionisté připomínají ekonomickou sílu a stabilitu společného svazku, separatisté varují před následky prosrbské orientace. "Nesnažte se, prosím, obhajovat srbské zájmy v Černé Hoře, protože jsme viděli, jak takové angažmá dopadlo v Chorvatsku a Bosně," vyčetl Bulatovičovi premiér v jedné z televizních diskusí.

Hlasování zamíchá kartami i v Bělehradě

Kladný výsledek hlasování by zamíchal kartami i na bělehradské scéně. Doposud fungující federální ministerstva a Rada obrany státu se obsazují podle národnostního klíče, a tak by se posty Černohorců uvolnily.

Zatímco výsledek referenda je nejistý, úzké vazby na Srbsko budou pokračovat i v případě osamostatnění. Srbský premiér Vojislav Koštunica již teď nabízí nezávislé Černé Hoře "bratrskou ruku".

"Ať tak či onak, jednání mezi Podgoricou a Bělehradem budeme potřebovat," řekl k prognózám zvláštní vyslanec EU pro otázky referenda Miroslav Lajčák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám