Hlavní obsah

CDU v Lipsku vyvěsila volební plakáty v arabštině. Přes noc je někdo strhnul nebo ukradl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Lipsku, nejlidnatějším městě spolkové země Sasko, vyvolaly rozruch volební plakáty křesťanských demokratů (CDU) vyhotovené v arabském a tureckém jazyce. Asi 400 se jich objevilo ve čtvrti, kde žije početná přistěhovalecká komunita a kde vládne vysoká kriminalita. Začátkem týdne je ale během jediné noci neznámí pachatelé strhli nebo ukradli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plakáty byly zaměřené na komunální volby, které se v Sasku uskuteční současně s volbami do Evropského parlamentu 9. června. CDU na nich slibuje mimo jiné „větší bezpečnost a pořádek v našem bydlišti“. Na opačné straně byly plakáty vyvedené v němčině.

Městská organizace CDU útok na svou předvolební kampaň ostře odsoudila a mluví o „nevídaném vandalismu“. Političtí konkurenti ale předhazují křesťanským demokratům „dvojí morálku“, když prý na jedné straně usilují o hlasy voličů z přistěhovalecké komunity a na straně druhé slibují „obrat“ v migrační politice.

„Jak to, že někdo v německém městě vůbec vyvěsil plakáty v cizím jazyce, navíc v baště cizinecké kriminality?“ otázal se deník Bild.

Šéf lipské CDU Andreas Nowak na dotaz listu uvedl, že jeho strana navrhla zmíněné plakáty společně s živnostníky, kteří mají přistěhovalecké kořeny. Ti je pak ve svých ulicích sami vyvěsili.

„Oslovujeme také arabsky a turecky mluvící obyvatele této čtvrti a dáváme jasně najevo, co očekáváme,“ řekl dále Nowak. Lidé se podle něj obracejí k CDU, protože prý nesouhlasí s politikou městské vlády tvořené zástupci Zelených a dalších levicových stran.

Na sociálních sítích se mezitím rozpoutala ostrá diskuse. Například místní představitel Zelených Jürgen Kasek CDU vmetl „zcela novou úroveň prolhanosti“, protože - jak uvedl - plakáty v arabštině a turečtině se objevily pouze ve čtvrti, kde žijí lidé s přistěhovaleckým původem.

Podle deníku Bild jde především o jednu obávanou ulici Eisenbahnstrasse poblíž hlavního nádraží. Tu úřady už v roce 2018 vyhlásily jako jednu z prvních městských zón v Německu, kde se nesmí nosit na veřejnosti zbraně včetně nožů, basebalových pálek nebo sprejů se slzným plynem, což se prý ale stejně minulo účinkem.

Nowak za stržením, resp. ukradením plakátů vidí cílený útok levicových extremistů, protože plakáty jiných stran zůstaly nedotčeny. Případ vyšetřuje policie jako trestný čin poškozování cizí věci.

Řešením je chalífát, skandovali muslimští demonstranti v Hamburku

Zahraniční

Výběr článků

Načítám