Hlavní obsah

Bomba zasáhla irácké špičky, možná i Saddáma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON, LONDÝN

Úvodní čtvrteční nálet na velitelský bunkr v Bagdádu podle informací CIA zabil tři nejvyšší představitele režimu po Saddámu Husajnovi; jeho osud ale zůstává nadále nejasný, podle některých informací byl zraněn.

Foto: Jan Kaše

Subaru WRX STI-221 kW, max. 250 km/h

Článek

Při náletu zahynul druhý muž režimu místopředseda Rady revolučního velení Izzat Ibráhíma, viceprezident Táhá Jasín Ramadána a Saddámův bratranec, generál Alí Hasan Madžíd.

Britský náčelník štábu admirál Michael Boyce v noci na sobotu připustil, že mohl během čtvrtečního bombardování bunkru zahynout i Saddám Husajn. "Pokud byl v bunkru a pokud seděl na správném, tedy svém obvyklém místě v okamžiku, kdy speciální protibetonová střela dopadla, pak byl pravděpodobně zabit."

Ve snaze přesvědčit svět o tom, že Saddám Husajn přežil těžké bombardování spojenecké koalice, irácká státní televize vysílá záběry vůdce, o nichž tvrdí, že zachycují Husajna při pátečním setkání s jeho synem Kusajem. Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer nicméně prohlásil, že USA stále nemají žádné důkazy, zda Saddám a jeho synové přežili počáteční americký útok.

 "Máme náznak, že byl během útoku přinejmenším zraněn," prohlásil americký zdroj Washington Postu. Podle něj svědčí některé z údajů shromážděných Američany o tom, že byli ihned po bombardování  urgentně povoláni k Husajnovu lůžku lékaři. "Máme důkazy, ze kterých vyplývá, že se nacházel uvnitř budovy během jejího bombardování," uvedl další nejmenovaný zdroj Washington Postu. 

Spekuluje se také, že zabit nebo zraněn mohl být i Saddámův syn Udaj, který se dlouho nikde neobjevil. [celá zpráva] Osud Saddáma Husajna je nejasný

Kdo je ´Chemický Alí´

Generálovi Alí Hasanu Madžídovi Kurdové říkají "Chemický Alí", protože velel iráckým oddílům, které v roce 1988 zaútočily na kurdská města plynem. Při útoku tenkrát zahynulo více než 5000 Kurdů. To však není jediný jeho brutální čin. V roce 1990 byl generál jmenován guvernérem okupovaného Kuvajtu, o rok později se podílel na krvavém potlačení povstání šíitského obyvatelstva na jihu Iráku. Spolu s Táhá Jasínem Ramadánem se podílel na všech důležitých rozhodnutích režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám