Hlavní obsah

Byl Saddám Husajn pravý, nebo mluvil dvojník?

Novinky, Lenka Hloušková, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Mluvil ve čtvrtek k Iráčanům skutečně Saddám Husajn, či to byl jen dvojník? Tato otázka nyní v CIA zaměstnává desítky lidí. Krátkou televizní nahrávku do detailů rozebírají nejen technici, ale i psychologové, lingvisté a mediální odborníci. Znalci se zatím na jednoznačném závěru neshodli.

Foto: HZS MSK

Nehoda na Jablunkovsku

Článek

Pochybnosti, že by mohl být irácký vůdce před kamerami zastoupen neznámou, jemu velmi podobnou osobou vyvolala řada drobností. Odborníky zaujaly zejména masivní brýle, jež Saddám běžně nenosí, stručnost jeho projevu i to, že svou řeč četl z papírů. Všechny zmiňované skutečnosti prý svědčí o existenci dvojníka, jenž v televize za vůdce "zaskočil".

Projev mohl být natočen dopředu

Naopak pro projev přednesený autentickým Saddámem mluví technický rozbor hlasu z nahrávky porovnaný se záznamy nahranými v minulosti. Poněkud zavádějící je pro CIA a výzvědné služby jiných zemích všudypřítomný klid doprovázející vysílání. Právě tento postřeh s sebou přináší další otázku, tj. možnost, že by si Saddám mohl vše připravit ještě před americkým útokem.

Mrtvý je možná Husajnův syn Udaj

Přes všechny udávané skutečnosti začíná po dvou dnech procházení nahrávky uvnitř CIA převládat názor, že čtvrteční útok na budovu, při němž měl být vůdce Iráku zabit, odnesl Husajn maximálně zraněním. Podle zprávy The Washington Times zveřejněné ve čtvrtek střely ale možná usmrtily jeho nejstaršího syna Udaje. Ten byl spolu se bratrem Kusajem, svým otcem a vedením irácké armády v budově podle výzvědných služeb ještě třicet minut před dopadem střel. Na veřejnosti se posléze už neobjevil. Teorii potvrzuje i CIA zachycený telefonát, jímž kdosi volá bezprostředně po výbuchu náloží k někomu z vysoce postavených mužů lékaře.  

Projev byl sestavený narychlo

Vedle Američanů se nahranou řečí zabývali i Izraelci. Ti už ji během včerejšího dne označili za "autentický a živý" projev. Své závěry opírají především o rozbor Saddámovy arabštiny, konkrétně o používané drobné, nestandardní zvuky nasvědčující tomu, že mluvčí vše sestavoval narychlo a při předčítání ještě text plně neovládal. Pauzy a vycpávkové výrazy jsou přitom pro řadu lidí jedinečné.

Teorii dvojníka tak plně podpořili jen Japonci, kteří považují možné živé vystoupení na televizní obrazovce za "nepravděpodobné", a to kvůli jeho bezpečnosti.   

Husajn existenci svých dvojníků nepopírá

65letý irácký vůdce je svými dvojníky proslulý. On sám jejich existenci nikdy nepopřel. Saddámovi podobní lidé, často "vylepšovaní" nejmodernějšími metodami plastické chirurgie, mu pomáhají nejen při státnických záležitostech, ale i při veřejných akcích, kde by mohl být ohrožen jeho život.

Reklama

Související články

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Saddám prý zraněn, jeho starší syn zabit

Saddám Husajn byl včera během prvního amerického bombardování Bagdádu zraněn, tvrdí list Washington Post s odvoláním na člena Bushovy administrativy, který...

Výběr článků

Načítám