Hlavní obsah

Bush prý o akcích proti WTC věděl a schválně je ignoroval

Novinky, Rostislav Matulík
WASHINGTON

Ostré pobouření vyvolal v Bílém domě i Pentagonu bývalý ministr vlády Tonyho Blaira Michael Meacher, který o víkendu v sérii článků a rozhovorů oživil spekulace o tom, že americká vláda před dvěma lety vědomě ignorovala hrozbu teroristického útoku a neudělala nic proto, aby zabránila událostem 11. září.

Foto: Robert Rohál

Fotograf, cestovatel a potápěč Milan Caha

Článek

"Spojeným státům jde o globální nadvládu. Prezident musel o podobném útoku snít od nástupu k moci, a když k úderům došlo, bylo to pro něj pravé požehnání," napsal exministr životního prostředí, který působil v Blairově vládě od května 1997 až do letošního června. Británie a USA podle něj využily kampaň proti terorismu jako "politické kouřové clony", v jejímž stínu usilují o absolutní kontrolu nad blízkovýchodní ropou.

Bílý dům rozhořčen

Bílý dům v reakci označil Meacherova tvrzení za "kolosální urážku", a také mluvčí Downing Streetu přispěchal s tvrzením, že "autor těchto názorů již není členem vlády a jeho stanoviska jsou zcela nepřijatelná."

Exministr je nejvýše postaveným představitelem zemí protiirácké koalice, který během posledních dvou let dal průchod kontroverzním názorům o tichém souhlasu Pentagonu s teroristickými útoky. "Američané zjevně ignorovali varování. Jak jinak si vysvětlit, že během roku 2001 startovaly americké stíhačky celkem 67krát proti údajnému narušiteli vzdušného prostoru, ale v osudný den zůstaly všechny na zemi," řekl Meacher deníku The Times.

Upozornil však, že nikoho neobviňuje, nýbrž pouze požaduje zodpovězení svých otázek. Paradoxem je, že Meacher v březnu ještě jako člen kabinetu hlasoval pro útok na Irák. Tehdy mu však prý šlo o svržení Saddámova režimu a až později pochopil, že Bushovy a Blairovy cíle jsou jiné.

Reklama

Související témata:

Související články

Na místě WTC vyrostou Zahrady světa

Novou podobu mrakodrapů Světového obchodního centra zničených 11. září 2001 navrhne architektonické studio Daniela Libeskinda. Oznámila to ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám