Hlavní obsah

Attova buňka plánovala útoky na Ameriku už na jaře 1999

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK

Už na jaře 1999 věděla jedna hamburská knihovnice o plánech na teroristické útoky na americká města uskutečněných 11. září 2001. Marván aš-Šahí, později jeden z pilotů v letadle ničícím newyorské WTC, tehdy před ní hovořil o tisících mrtvých. Podle televize ZDF to uvedla ve čtvrtek v procesu před Vrchním soudem v Hamburku.

Článek

Mladá žena pracovala jako knihovnice technické univerzity v Hamburku-Harburgu. Muhammad Atta a jeho přátelé tu pravidelně trávili dlouhé hodiny, protože využívali bezplatného internetu.

Lákal je prý internet zdarma

"Bylo to někdy v dubnu, květnu 1999. Čtyři arabsky vyhlížející studenti se pustili do vzrušené diskuse, při níž padlo několikrát slovo Amerika, a vybavuje se mi, že i termín Světové obchodní středisko. Šahí řekl, že by chtěl nad ním letět. Pak prohlásil: Něco se stane, uvidíš, budou tisíce mrtvých," sdělila 32letá svědkyně, označovaná pouze jako slečna D. Dodala, že Šahí vypadal velmi nervózně a neměl zájem diskutovat - na její odpovědi v nejmenším nereagoval.

Naopak její tehdejší přítel Frank J. (31), jenž měl být u rozhovoru přítomen, si na nic podobného nepamatuje. Uvedl, že si pamatuje na Šahího, ale ne konkrétní dialog.

Další soud v pořadí

Knihovnice je korunním svědkem obžaloby v proces s jedním z údajných iniciátorů teroristických útoků v USA z 11. září 2001. Abd al-Ghaní Mazúdí (30) je souzen za napomáhání k mnohonásobné vraždě a za příslušnost k teroristické organizaci. Jde o druhý proces na světě související s atentáty v USA.

Jako první byl v souvislosti s útoky v USA odsouzen letos v únoru v Hamburku k maximálnímu trestu 15 let vězení Maročan Munír Mutasadik. Soud uznal jeho spoluvinu na vraždě nejméně 3045 lidí v USA a shledal jej rovněž vinným ze sdružování v teroristické organizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám