Hlavní obsah

Bush: krize kolem Iráku musí být vyřešena v řádu týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Řádově do týdnů a nikoli měsíců chce americký prezident George Bush vyřešit krizi kolem Iráku. "Husajn neodzbrojuje. Je nebezpečím pro svět," zdůraznil v pátek po jednání s britským premiérem Tonym Blairem ve Washingtonu.

Foto: Nikola Jakoubová

Vánoční strom na Mírovém náměstí v Jablonci nad Nisou

Článek

Z tohoto hlediska je také třeba nahlížet na případnou novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, o které se hovoří, uvedl Bush s tím, že nová rezoluce by byla vítaná, ale Spojené státy se postaví proti pokusům, aby se tímto způsobem záležitost kolem Iráku protahovala na měsíce. Bush jednal s Blairem hlavně o Iráku. Británie i USA požadují razantní postup proti Iráku, který musí podle nich odzbrojit po dobrém nebo po zlém.

Bush: Husajn musí odzbrojit

"Husajn neodzbrojuje. Je nebezpečím pro svět. Musí odzbrojit, a proto stálé tvrdím, že ... tato záležitost musí dospět k řešení v řádu týdnů a ne měsíců," řekl Bush. "Spojené stát se postaví proti jakémukoli pokusu o protahování procesu na měsíce," zdůraznil prezident.

"Musí to být vyřešeno rychle. Kdyby se Spojené národy rozhodly přijmout další rezoluci, byla by vítána, ale jen jako další signál, že má v úmyslu odzbrojit (iráckého prezidenta) Saddáma Husajna," uvedl Bush. Uvedl dále, že irácký návrh na pozvání šéfa inspektorů Hanse Blixe do Bagdádu na setkání s Husajnem je novým Husajnovým trikem.

Blair: Irácké a teroristické nebezpečí se nesmí spojit

Na dotaz, zda vidí přímou souvislost mezi Irákem a teroristickými atentáty proti New Yorku a Washingtonu v roce 2001, Blair řekl, že teroristé hledají stále "smrtelnější zbraně" a je nutno předejít tomu, aby se obě nebezpečí, irácké i teroristické, v budoucnu nespojila.

Ve čtvrtek Bush jednal s italským premiérem Silviem Berlusconim, který rovněž vyjádřil podporu americké snaze o vojenské invazi do Iráku, pokud se Husajn nezbaví chemických a biologických zbraní. V Iráku pokračuje tým OSN v inspekcích podezřelých míst, ale Spojené státy se vyjadřují k možnosti nalezení stop po zbraních více než skepticky.

Reklama

Související témata:

Související články

RB OSN odložila diskusi o inspekcích v Iráku

Rada bezpečnosti OSN bude pokračovat v jednání o krizi v Iráku na základě pondělní zprávy svých šéfinspektorů až ve středu, až po úterním projevu amerického...

Havel jménem Česka podpořil útok na Irák

Představitelé osmi evropských států včetně ČR narušili formující se jednotný odpor starého kontinentu pod vedením Francie a Německa vůči americkému útoku...

Irák do června prohraje válku

Spojené státy během následujících dvou měsíců zaútočí na Irák, s koncem června však bude po válce. Vyplývá to z výsledků v pátek zveřejněného průzkumu, který...

Výběr článků

Načítám