Hlavní obsah

Američtí stratégové zvažují nasazení jaderných zbraní

– WASHINGTON

Stratégové amerického ministerstva obrany, kteří pracují na plánech případného vojenského zásahu proti Iráku, zvažují i možnost nasazení jaderných zbraní. V článku pro nedělní vydání listu Los Angeles Times se o tom zmínil expert na vojenské otázky William Arkin.

Foto: www.slovakia.travel
Článek

Podle Arkina by tyto zbraně mohly být použity zejména proti podzemním velitelským střediskům iráckého vedení. Arkina přitom list označil za "obvykle velmi dobře informovaný" zdroj.

Arkin připomněl, že jaderné zbraně patřily již od svého vzniku k často diskutovaným možnostem při vojenských operacích. Upozornil však, že už pouhý fakt, že se Bushova administrativa rozhodla aktivně posoudit použití těchto zbraní jako preventivního kroku, znamená významné snížení jaderného prahu.

Otevřené dveře k jadernému arzenálu

V prosinci 2001 podepsal americký ministr obrany Donald Rumsfeld tajný dokument o americké jaderné politice, jímž otevřel dveře k použití jaderných zbraní proti cílům, které jsou s to odolat nasazení konvenčních zbraní. Na seznam zemí, kde by použití jaderných zbraní připadalo v úvahu, se dostaly takové státy jako Irák, Írán, Severní Korea, Libye a Sýrie.

Podle Arkina tento dokument rovněž zavazuje vojenské plánovače, aby vypracovali schémata útoků na objekty, v nichž jsou umístěny zbraně hromadného ničení, byť by je země, které tyto zbraně vlastní, nepoužily jako první, cituje agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Američtí vojáci v Kuvajtu znovu pod palbou

Neznámí ozbrojenci v sobotu spustili palbu na konvoj amerických vojáků, který projížděl po dálnici v poušti jižně od kuvajtské metropole. Jak oznámil americký...

Výběr článků

Načítám