Hlavní obsah

Powell předloží jen družicové snímky, přímý důkaz nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký ministr zahraničí Colin Powell předloží příští týden Radě bezpečnosti OSN mj. satelitní fotografie, které údajně dokazují, že irácká vláda čistila místa, kde mohly být zakázané zbraně, a že může mít pohyblivé vojenské laboratoře. Napsal to list USA Today. Upozornil však, že nepůjde o žádné přímé důkazy.

Foto: Milan Turek

Karásek je mýtickou postavou stejně jako jeho kumpán pastýř Jonas

Článek

Powell by mohl předložit fotografie traktorů a přívěsů s neobvykle velkými větráky na střeše, které ukazují na to, že jde o pohyblivé laboratoře pro vývoj biologických zbraní, řekly vládní zdroje listu. Další družicové snímky ukazují Iráčany, jak čistí před příjezdem inspektorů OSN za pomoci buldozerů místa, u nichž je podezření, že tam byly zakázané zbraně, napsal USA Today.

Zpravodajské zdroje nicméně upozornily, že žádná konkrétní fotografie nebo důkaz nepotvrdí tvrzení vlády o iráckém porušování jeho závazků, ale že půjde spíše o akumulaci detailů. "Ukazujeme způsob jednání - neuvidíte obrázky hlavic," řekl vysoký nejmenovaný představitel administrativy. "Jde v podstatě o tři věci. Je to skrývání zbraní, podvádění zbrojních inspektorů a vazby k teroristickým skupinám," řekl agentuře Reuters vysoký americký představitel o Powellově prezentaci. "Myslím, že tam bude více o vazbách na síť al-Kajdá."

Důkazy plavou na vodě

Nicméně vazby mezi totu teroristickou sítí a Irákem jsou natolik nejasné, že ani zpravodajští analytici se nemohou v tomto směru shodnout. Jeden americký zpravodajský zdroj řekl, že jsou důkazy o přítomnosti al-Kajdá v Iráku, ale otázkou je, zda to Husajnův režim podporoval. Rozhodně neudělali nic, aby se této společnosti zbavili, dodal zdroj. Potřebujete ukázat, že mezi Husajnem a al-Kajdá je přímá vazba, a proto se musíte zbavit Husajna dřív, než jim dá chemické a biologické zbraně, řekl Lawrence Korb z washingtonské Rady pro zahraniční vztahy. "A takový důkaz nemají."

"Nemáte vražednou zbraň, máte nepřímé důkazy a snažíte se přesvědčit lidi na základě nepřímých důkazů, že to, co děláte je oprávněné," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám