Hlavní obsah

Bush k Šaronovi: zvažujte své kroky

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Izraelský premiér Ariel Šaron v úterý již poosmé od nástupu do funkce jednal ve Washingtonu s prezidentem USA Georgem W. Bushem. Stalo se tak jen pár dní poté, co s americkým prezidentem poprvé jednal předseda palestinské vlády Mahmúd Abbás. "Vyzval jsem premiéra k vylepšování životních podmínek Palestinců," prohlásil Bush na tiskové konferenci.

Foto: Radana Šašková

František Strnad se staral o dobrou náladu na Dnu Plzeňského kraje na výstavě Země Živitelka

Článek

"Nabádal jsem jej také ke zvažování dopadů všech izraelských kroků." Oba státníci podle očekávání jednali o hlavních citlivých tématech, která i přes uklidnění situace a snížení intenzity arabských teroristických útoků zatěžují izraelsko-palestinské vztahy: o existenci a rozšiřování židovských osad na okupovaných územích a o stavbě tzv. bezpečnostního plotu na západním břehu Jordánu.

Teroristé mohou zmařit klidné období

"Obáváme se, že relativní klid může být kdykoliv otřesen teroristickými organizacemi, proti nimž palestinská samospráva nic nedělá," prohlásil Šaron, ačkoliv bezpečnostní aparát jeho země připouští, že palestinský establishment učinit v potírání militantních buněk řadu efektivních kroků.

"Budování plotu bude pokračovat a budeme se snažit, aby dopady stavby na Palestince byly co nejmenší," uvedl Šaron. Izraelská média předpovídala, že právě budovaná bariéra bude stěžejním tématem rozhovorů.

Zatímco židovský stát jej považuje za efektivní způsob, jak omezit pronikání teroristů do Izraele, Bush minulý týden v Abbásově přítomnosti řekl, že "je těžké budovat důvěru mezi Izraelem a Palestinci se zdí vinoucí se Západním břehem".

V úterý šéf Bílého domu řekl, že hlavní překážkou míru je existence teroristických struktur, a že jakmile ty budou rozmetány, ztratí plot opodstatněnost.

Deník Ha"arec předem psal, že Šaron se Bushovi patrně zaváže zmrazit budování kontroverzní stavby v okolí šestnáctitisícové osady Ariel uprostřed Západního břehu Jordánu, které je pro Palestince obzvlášť citlivé. Podle dřívějších úvah některých analytiků je tento závazek pro premiéra poměrně snadný: dosavadní příměří přineslo snížení počtu teroristických útoků a stavba bariéry mezitím může pokračovat v jiných lokalitách, takže Šaron podle těchto spekulací příliš neriskuje sprchu kritiky na svoji hlavu, že zanedbává bezpečnostní zájmy země.

Premiér ukázal plot, nikoli zeď

Šaron již v pondělí Bushově bezpečnostní poradkyni Condoleezze Riceové ukázal snímky té části bariéry, kde se nejedná o osmimetrovou zeď, ale pouze o plot, a kde byla při nedávném teroristickém útoku zabita sedmiletá izraelská dívka.

V úterý se ve Washingtonu zmínil o smrti vojáka, který byl před týdnem unesen v severním Izraeli a jehož tělo našli v pondělí beduínští stopaři. Izraelský premiér prohlásil, že se na únosu a vraždě mladého muže podíleli i Palestinci, kteří do země přešli ilegálně. Detektivové v Izraeli však vzápětí Šarona korigovali slovy, že jde o jednu z vyšetřovacích verzí.

Reklama

Související články

Hamás neuzavře příměří s Izraelem

Palestinské militantní hnutí Hamás nepodepíše dohodu o příměří s Izraelem. Mluvčí Hamásu Abdal Azíz Rantisí, který byl v úterý cílem izraelského útoku,...

Výběr článků

Načítám