Hlavní obsah

Bude ještě hůř, vzdejte se, vyzval ruské vojáky Budanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdejte se a zachraňte si život, vyzval v novém apelu ruské vojáky šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. „Bude ještě hůř,“ varoval je v den, kdy z pohraničí přicházely překvapivé zprávy o útoku na obce v ruské Bělgorodské oblasti.

Foto: ČTK

Kyrylo Budanov

Článek

„Více než rok se kremelskému režimu nedaří dosáhnout jediného cíle, stanoveného na začátku invaze na Ukrajinu. Apeluji na ruskou armádu, na ty, kteří měli to štěstí, že přežili v mlýncích na maso a rozbitých zákopech. Bude to ještě horší. Máte na výběr: zemřít, nebo si zachránit život,“ říká v nově zveřejněném videu Budanov.

Ruským vojákům následně předestřel výhody, které je čekají, pokud se přes web rozhodnout dobrovolně požádat o zajetí prostřednictvím ukrajinského projektu Chci žít.

Tři jídla denně a azyl v EU

„Naše jednotky už z frontové linie stáhly stovky ruských vojáků. Nyní jsou v bezpečí, žijí v dobrých podmínkách pod dohledem Mezinárodního výboru Červeného kříže. Se třemi jídly denně, možností volat domů a přijímat balíčky. Všichni jsou vedeni jako zajatí v bitvě. Mají také na výběr: přečkat válku a vrátit se domů po jejím skončení, nebo se do Ruska nevrátit vůbec,“ lákal Budanov.

Rusové, kteří jsou vedeni jako zajatí v bitvě, mají přitom ve vlasti nadále nárok na armádní výplaty, podotkl v této souvislosti web Ukrajinska pravda. „Kdo projde projektem ‚Chci žít‘, má právo požádat o azyl na Ukrajině a v řadě dalších zemí Evropské unie,“ vylíčil pak další výhody ukrajinského zajetí Budanov. „Válku můžete ukončit hned: nemusíte čekat, až budete zabiti nebo těžce zraněni,“ uzavřel.

Ukrajina nenápadně celou dobu vyjednává s Běloruskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám