Hlavní obsah

Brown poprvé připustil odchod, skandál britských poslanců šetří Scotland Yard

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Gordon Brown vůbec poprvé připustil možnost svého odchodu z úřadu. "Upřímně řečeno, dalo by se od toho všeho zítra odejít," řekl o víkendu listu The Guardian neoblíbený ministerský předseda v době neustále sílícího skandálu kolem neoprávněných poslaneckých výdajů, které už prošetřují detektivové Scotland Yardu.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

"To, co doprovází moc, mě nezajímá. Nijak by mě nezničilo, kdybych se nevrátil na ta místa - Downing Street, Chequers," řekl v narážce na oficiální sídlo a venkovskou rezidenci předsedy britské vlády. "Bylo by to zřejmě dobré pro moje děti,“ upozornil s tím, že si dokáže představit, že by se po odchodu z úřadu živil jako pedagog.

Brown přiznal, že ho zraňují osobní útoky, avšak současně zdůraznil, že zůstává odhodlaný vést Labouristickou stranu do budoucích parlamentních voleb. Navzdory nepříznivým preferencím, jež výrazně favorizují opoziční konzervativce, vyjádřil naději, že se "stále rýsuje šance na naše volební vítězství“. 

Premiér opět obhajoval postup své strany při řešení výdajové aféry. "Je to nejhorší období mé politické kariéry,“ uznal. Ačkoli se Brownovy preference v důsledku skandálu zřítily na rekordní minimum, vytrvale odmítá výzvy k rezignaci.  

Vyšetřovatelé Scotland Yardu v pátek oznámili, že chtějí vyslechnout "malý počet“ poslanců z obou komor parlamentu. Podle policejních zdrojů by mělo jít o dva labouristické poslance Davida Chaytora a Elliota Morleyho, kteří pobírali příspěvky na neexistující hypotéky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám