Hlavní obsah

Britské letouny dopravující zbraně na Ukrajinu se vyhnuly Německu

Londýn/Berlín/Kyjev

Britská letadla přepravující zbraně na Ukrajinu se v pondělí večer opatrně vyhnula německému vzdušnému prostoru. Upozornil na to britský server UK Defence Journal. Oficiálně není jasné proč. Spolkové ozbrojené síly popřely, že by od Britů obdržely žádost o využití jejich prostoru. Německo dlouhodobě odmítá podpořit snahu některých států pomoci Ukrajině při sebeobraně.

Foto: Flightradar24

Britská armádní letadla se cestou na Ukrajinu vyhnula německému vzdušnému prostoru.

Článek

Britský ministr obrany Ben Wallace v pondělí večer oznámil, že dopravní letadla C-17 přepraví na Ukrajinu „lehké protipancéřové zbraně” v souvislosti s „čím dál hrozivějším chováním Ruska”. Zbraně nepředstavují nebezpečí pro Rusko, řekl Wallace, ale mohly by Ukrajině pomoci při sebeobraně.

Británie dodává zbraně na Ukrajinu

Evropa

Ministr doplnil, že na Ukrajinu ještě vyslal „menší počet” britských vojáků, který tamní ukrajinské armádě po „krátkou dobu” vypomůže s výcvikem, než se vrátí zpět na ostrovy.

Jak si na Twitteru všiml bezpečnostní expert George Allison, letouny se při cestě tam i zpátky vyhnuly německému vzdušnému prostoru. To vzbudilo otázky, zda si Německo nechce ruský režim rozhněvat.

Britové nás nepožádali, brání se Němci

Nová německá vláda odmítá podpořit některé západní partnery ve vyzbrojení Ukrajiny (byť jen obrannými zbraněmi). Tuto pozici v pondělí v Kyjevě opět zopakovala ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. „Diplomacie je jedinou cestou,” uvedla na tiskové konferenci se svým ukrajinským protějškem.

Ukrajina obvinila Rusko z pátečního kybernetického útoku

Bezpečnost

Spolkové ozbrojené síly na dotaz médií uvedly, že ministerstvo obrany od britské strany neobdrželo „žádnou žádost” ohledně využití německého vzdušného prostoru.

Podle některých diskutujících na Twitteru se možná britská letadla C-17 rozhodla pro jinou trasu kvůli nevhodnému počasí nad Německem.

Británie není jedinou zemí, která se uprostřed rostoucího napětí s Ruskem rozhodla Ukrajinu podpořit. Příslušníky speciálních jednotek vyslala na Ukrajinu i Kanada, uvedla s odvoláním na své zdroje tamní stanice Global News.

Kanadští vojáci mají být k dispozici ukrajinské vládě, současně vypracují evakuační plán pro kanadský diplomatický personál pro případ, že by se Rusko rozhodlo pro invazi v plném rozsahu.

NATO nechce zaručit odmítnutí Ukrajiny

U hranic s Ukrajinou je nyní podle odhadů až 100 tisíc ruských vojáků, podle západních i ukrajinských zpravodajců by ruská invaze do sousední země mohla začít už v prvních měsících tohoto roku.

KOMENTÁŘ: Co Rusko vlastně chce? – Jan Ludvík

Komentáře

Moskva takové úmysly popírá. Od Severoatlantické aliance, kterou se cítí ohrožena, naopak požaduje záruky, že se Ukrajina nikdy nestane jejím členem. NATO se k něčemu takovému odmítá zavázat s tím, že každá země má právo o svých spojencích rozhodovat sama a bez vnějšího tlaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám