Hlavní obsah

Britové zastavili průlom u Basry, ale ne humanitární katastrofu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

K velkému střetnutí mezi britskými vojsky a kolonou stovky iráckých tanků a obrněných transportérů došlo v noci jižně od Basry. Podle představitele britských jednotek v Kataru "většina kolony byla rozprášena a zničena". Dopoledne Britové podle svých tvrzení zničili dalších 14 tanků. Humanitární katastrofa ve městě narůstá.

Foto: Michal Bedeč

Mladí hasiči při kácení své májky.

Článek

Irácká kolona směřující jihovýchodně podél Šat al-Arabu, kterou objevil radar, se dostala pod palbu spojeneckých letadel a britského dělostřelectva. Mnoho iráckých strojů bylo zničeno, řada z nich hořela a osvětlovala bojiště, jiné se rozptýlily po poušti, uvedl britský mluvčí, podle nějž spojenecké síly nemají žádné ztráty.

Irácký výpad z obklíčeného města směrem na jih spojence zpočátku zaskočil. Očekávali spíše, že irácké síly budou směřovat na opačnou stranu, že se stáhnou k Bagdádu. "Pokud to byl útěk, tak zabloudili," komentoval to podle agentury Reuters jeden britský důstojník.

Kolona však směřovala na jih na poloostrov Fáo s přístavem Umm Kasr. Podle novějších spekulací mohlo jít o útok mající přerušit spojení přístavu s postupujícími americkými jednotkami, přičemž Iráčané zahájili protiútok v končící písečné bouři s nadějí, že ta vymaže technologickou převahu Britů. K tomu se přiklání i korespondent BBC Clive Myrie, který tvrdí, že Iráčané zřejmě vyrazili dobýt území, které ztratili během posledních tří dnů.

Mluvčí britského letectva RAF Jon Fynes uvedl, že v Iráku je nasazeno již sto letadel Královského letectva, která v posledních letech absolvovala 1 500 misí. Současně důrazně popřel, že by Britové nad Basrou použili kontejnerovou munici, jak tvrdí iráčtí představitelé.  

Že jih Iráku nemají spojenci plně pod kontrolou, potvrzují pokračující vzdušné poplachy v kuvajtské metropoli. Právě z jihu Iráku odpalují irácké síly rakety krátkého doletu.

U Nadžáfu ke střetu nedošlo

U Nadžáfu k ohlašovanému velkému střetu nedošlo a potvrdila se tak slova centrálního velení. Podle Sky News i CNN z Bagdádu prý vyrazil konvoj přibližně tisícovky vozidel Republikánské gardy vezoucí asi 5000 mužů. Brigádní generál Vincent Brooks popřel, že by byl zjištěn "významný pohyb" Republikánské gardy. "Proběhly změny pozic, ale žádné vážné útoky. Nadále máme kontrolu nad situací," prohlásil ve středu večer kolem 20:00 SEČ.

Opět střelba do vlastních?

Třicet sedm příslušníků americké námořní pěchoty bylo zraněno u jihoirácké Násiríje, když po sobě dvě jednotky navzájem střílely. Agentura AFP to uvedla s odvoláním na americké důstojníky. Mluvčí amerického velitelství v Kataru řekl, že zatím o této přestřelce nemá žádnou zprávu.

Zpravodaj AFP psal, že štáb námořní pěchoty byl ostřelován z děl a minometů jinou jednotkou. Z třiceti sedmi zraněných jsou tři v kritickém stavu a zranění dalších dvou jsou vážná. V komplexu štábu bylo zničeno nejméně šest vozidel. Vojáci střelbu opětovali, není jasné, zda si odvetná palba vyžádala nějaké oběti.

Iráčané z Taszáru budou nasazeni v Umm Kasru

Štáb televize al-Džazíra ve středu natáčel na přísně střežené americké základně u jihomaďarského města Taszár. Američané tu cvičí irácké dobrovolníky, kteří mají vytvořit základ státní správy po pádu Husajnova režimu.

Na základně je nyní asi třicet Iráčanů, přičemž nejmladšímu je 19 a nejstaršímu 60 let. Americký velitel základny David Barno oznámil, že nyní skončí výcvik už druhého turnusu a dobrovolníci budou přemístěni do Iráku. První padesátičlenná skupina má být z Taszáru v těchto dnech nasazena v přístavu Umm Kasr při humanitární akci.

Maďarská opozice obvinila vládu Pétera Medgyessyho, že vůbec neví, co se v Taszáru děje. Opoziční šéf zahraničního výboru parlamentu Zsolt Németh žádá, aby maďarské orgány dostávaly víc informací o činnosti probíhající na základně.

Postup na Bagdád se zrychlil

Americké a britské jednotky po zlepšení počasí zrychlily postup na Bagdád. U Karbaly se k americkým pozicím přiblížily malé skupiny Iráčanů, které bombardovala americká letadla. U města Kút, vzdáleného asi 150 kilometrů od Bagdádu, je nyní asi 1 000 amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám