Hlavní obsah

Příčinou palby na vlastní tank bylo selhání techniky

ČTK, BBC, Novinky, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Dva britští vojáci se úterý ráno stali obětí palby vlastních jednotek u jihoiráckého města Basra. Další dva vojáci při střelbě utrpěli těžká zranění. Informovalo o tom v komuniké britské ministerstvo obrany. Protiirácké povstání v Basře nebylo potvrzeno.

Foto: festival-karvina.cz

Historický parní vláček

Článek

Oběťmi jsou pětatřicetiletý desátník Stephen John Allbutt a devatenáctiletý vojín David Jeffrey Clarke. K incidentu došlo za tmy, kdy jejich tank Challenger II byl zasažen střelami z jiného tanku stejného typu.

Došlo k tomu na západě města poblíž mostu přes Šat al-Arab při střetnutích s iráckými vojsky, která se snažila prorazit na jih.  

Plukovník Michael Riddell-Webster, který velí bojovému uskupení Black Watch uvedl pro BBC, že pravidla pro zahájení palby jsou i ve válce velmi přísná, že však ve tmě a zmatku může k chybě dojít. Nikdo nevidí posádku tanku."  

Podle oborníka BBC zřejmě došlo k selhání zařízení umožňujícím identifikaci vlastních tanků. Zařízení IFF (Identification Friend or Foe - tedy identifikace vlastní nepřátelský) ve válce v Iráku už selhala potřetí a vyžádala si životy celkem čtyř Britů. Poprvé selhalo na britském letadle Tornado, která bylo při návratu z útoku sestřeleno americkou protiletadlovou raketou Patriot. Ta v úterý zaměřila americkou stíhačku, jejíž pilot musel odpálit proti baterii Patriotů v Kuvajtu střelu.

Protiirácké povstání v Basře nebylo potvrzeno

Reportér katarské televize Al-Džazíra informoval, že její zpravodaj nezaznamenal žádné známky nepokojů v jihoiráckém městě Basra, o kterých informovaly britské televize: "Ulice Basry jsou velmi klidné a nejsou zde vidět žádné náznaky násilností nebo povstání." Jediné, co je podle jeho slov možné slyšet, jsou vzdálené exploze na jihovýchodě, kde se podle něho pravděpodobně odehrávají boje.

Náčelník britského kontingentu generálmajor Peter Wall předtím informoval o náznacích možné vzpoury v Basře. O zahájení povstání nejprve informovaly britské televizní stanice s odvoláním na mluvčího exilového šíitského Nejvyššího shromáždění islámské revoluce (SCIRI), který ale nebyl s to poskytnout další informace.

Mluvčí britsko-amerického velitelského stanoviště v Kataru řekl, že tyto informace nemůže potvrdit. Také americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve Washingtonu prohlásil, že o údajném povstání nic neví.

Irácký ministr informací Muhammad Saíd Saháf zprávy o povstání popřel a pro katarskou televizi Al-Džazíra uvedl, že jde o lži šířené americkou a britskou vládou s cílem demoralizovat Iráčany.

Případné povstalce podpořily spojenecké útoky

Zpravodajové stanic BBC, Sky News a ITN s odvoláním na vojenské zdroje spojenců dále uvedly, že iráčtí vojáci na povstalce stříleli a že britské jednotky dnes začaly Basru znovu ostřelovat, aby povstání podpořily. Proti Iráčanům byla nasazena i letadla, uvedla stanice Sky News.

Podle britského vojenského mluvčího v Kuvajtu plukovníka Chrise Vernona Britové nemíní zahájit přímý útok na město, označené za vojenský cíl, protože se obávají vysokých ztrát mezi civilisty. Američtí a britští velitelé místo toho chtějí, aby místní obyvatelstvo vzalo věci do vlastních rukou, řekl Vernon. "Kdyby Basra povstala, bylo by to samozřejmě užitečné znamení pro hlavní město," prohlásil mluvčí.

Britové přímý útok na Basru odkládají

Britské jednotky jsou od neděle na okraji Basry, která má 1,8 milionu obyvatel. Britové jsou tam často napadáni ozbrojenci v civilních šatech. Britští důstojníci řekli, že asi 1000 vojáků pravidelné irácké armády se stáhlo do města i s tanky a děly a že nyní na Brity střílejí.

Chris Vernon na tiskové konferenci uvedl, že britští vojáci soustředění kolem Basry během dne útočili na konkrétní irácké cíle a zajali vysoce postaveného činitele Saddámovy Socialistické strany arabské obrody (Baas).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám