Hlavní obsah

Britka roky držená v Íránu musela před propuštěním podepsat falešné doznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Teherán

Britku Nazanin Zaghariovou-Ratcliffeovou, několik let zadržovanou v Íránu, donutili íránští činitelé podepsat falešné doznání ke špionáži jako podmínku pro její propuštění. Zaghariová-Ratcliffeová to v pondělí řekla v rozhovoru se stanicí BBC.

Foto: Handout ., Reuters

Nazanin Zaghari-Ratcliffeová

Článek

Teherán pracovnici britské charitativní nadace zadržel v roce 2016, před dvěma měsíci ji propustil, v den, kdy britská vláda srovnala s Íránem asi 40 let starý dluh.

Zaghariová-Ratcliffeová BBC řekla, že na teheránském letišti za přítomnosti činitelů britské vlády podepsala z donucení falešné doznání ke špionáži. Íránští činitelé jí řekli, že pokud nepodepíše, nemůže nastoupit do letadla domů, dodala.

„Celou tu věc, jak podepisuju nucené doznání, si natáčeli. Je to nástroj. Takže jsem si jistá, že to někdy ukážou,“ uvedla.

Opoziční poslankyně Tulip Siddiqová, která zastupuje obvod, odkud pochází Zaghariová-Ratcliffeová, řekla, že by o odhalení měla promluvit britská ministryně zahraničí Liz Trussová v parlamentu a zmínit, jakou může mít pro propuštěnou Britku s íránským občanstvím dohru.

Místo západních značek dodáme Rusům naše oblečení, těší se Íránci

Válka na Ukrajině

Úřady zatkly Zaghariovou-Ratcliffeovou, když byla v Íránu navštívit svou rodinu. Britka tehdy pracovala pro nadaci Thompson Reuters, tato její cesta do Íránu byla však osobní.

Íránský soud ji poslal na pět let do vězení za snahu o svržení tamní vlády, Zaghariová-Ratcliffeová svou vinu od začátku popírala. Poslední dva roky strávila v domácím vězení v domě svých rodičů v Teheránu.

Britské diplomacii se podařilo v březnu vyjednat propuštění Zaghariové-Ratcliffeové a dalšího Brita s íránským občanství Anoosheha Ashooriho.

Úřady oznámily dohodu ve stejný den, kdy vyšlo najevo, že Británie splatila Íránu přes 40 let starý dluh za tanky, za něž Írán zaplatil, Londýn je však po islámské revoluci z roku 1979 a kolapsu vzájemných vztahů obou zemí odmítl dodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám