Hlavní obsah

Boris Johnson vzdal hold královně neobvykle dlouhým a emotivním textem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý britský premiér Boris Johnson zveřejnil na Twitteru rozsáhlý text, ve kterém vzdává hold zesnulé královně Alžbětě II. Moderátoři speciální relace BBC ho v živém vysílání přečetli celý s vysvětlením, že je potřeba to slyšet, protože „to je opravdu něco“.

Foto: Reuters

Boris Johnson a dnes již zesnulá královna Alžběta

Článek

„Tohle je ten nejsmutnější den naší země. V srdci každého z nás je cítit bolest z odchodu naší královny, hluboký a osobní pocit ztráty – možná mnohem silnější, než jsme očekávali,“ stojí v úvodu textu.

„Vím, že v těchto prvních chmurných chvílích po této zprávě se miliony a miliony lidí zastavily, ať už dělaly cokoli, a přemýšlely o královně Alžbětě, o jasném a zářivém světle, které nakonec zhaslo,“ pokračoval Johnson, který ještě v pondělí stál v čele britské vlády.

Královna podle něj působila tak „nadčasově“, že si jistě mnozí mysleli, že tu s námi prostě bude navždy.

V době úmrtí královny se nad Buckinghamským palácem rozzářila duha

Koktejl

„Když přemýšlíme nad prázdným místem, který po ní zůstává, uvědomujeme si, jak důležitou roli hrála, když obětavě a klidně zajišťovala kontinuitu a jednotu naší země,“ píše Johnson.

Vzpomíná na její „moudrost, historické chápání a její nevyčerpatelný, leč nenápadný smysl sloužit“. Navzdory svému pracovnímu vytížení se nikdy nepřestala usmívat a „po bezkonkurenčních 70 let šířila toto kouzlo po celém svém království“.

Johnson vyzdvihuje její největší úspěchy: modernizaci konstituční monarchie a to, že připravila „nástupce trůnu, který dostojí jejímu odkazu“.

„Ačkoli naše hlasy jsou stále zadušené smutkem, můžeme sebejistě vyslovit slova, která v této zemi nezazněla více než sedm desetiletí. Bůh ochraňuj krále,“ uzavírá svůj dlouhý hold královně Alžbětě někdejší předseda vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám