Hlavní obsah

Boje v Afghánistánu sílí, jeden Američan zachráněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Americká armáda zachránila v provincii Kuna jednoho z členů průzkumného týmu, který je nezvěstný od úterý. Nezveřejnila žádné podrobnosti, aby nenarušila probíhající operaci na východě Afghánistánu, v horách Hindúkuše při pákistánských hranicích. Snaží se zachránit i další tři členy jednotky, která se utkala s příslušníky Tálibánu.

Článek

Průzkumný tým se dostal do problémů minulý týden v úterý. Zapletl se do bojů a žádal o posily, která byly vyslány, tým však na oznámeném místě už nebyl. Příslušníkům Tálibánu se přitom podařilo sestřelit americký vrtulník MH-47 Chinook, na jehož palubě zahynulo všech 16 vojáků. Vrtulník patřil 160. vzdušnému oddílu speciálních operací, který je známý ze svého působení v Somálsku, o kterém byl natočen film Černý jestřáb sestřelen.

Při bombardování zahynulo 17 civilistů

Americká armáda v provincii Kunar pokračuje v operaci Red wing, jejímž cílem je potlačit teroristické skupiny. V pátek v oblasti zahynulo 17 civilistů, když americké letectvo bombardovalo údajný tábor radikálního islámského hnutí Tálibán. Oznámila to v pondělí agentura AFP s odvoláním na guvernéra Asadulláha Wafu, který řekl: "Při bombardování bylo zabito také 17 civilistů, mezi oběťmi je určitý počet žen a dětí, ale nemáme přesná čísla."  Podle něj se Američané spletli.

Armáda USA oznámila, že bombardovala tábor Tálibánu v oblasti, kde je pohřešován americký průzkumný oddíl a kde povstalci v úterý sestřelili americký vojenský vrtulník.  

"K bombardování, které jsme považovali za naléhavé, jsme použili zbraní s přesným naváděním a bilance útoku zatím není uzavřena," řekl americký vojenský mluvčí plukovník Jerry O'Hara.

Reklama

Související články

Američané v Afghánistánu zabili 40 rebelů

Američtí a afghánští vojáci zabili při operaci v jižní provincii Zábul nejméně čtyřicet příslušníků bývalého vládního hnutí Tálibán. Uvedla to ve středu mluvčí...

Výběr článků

Načítám