Hlavní obsah

Američané v Afghánistánu zabili 40 rebelů

KÁBUL

Američtí a afghánští vojáci zabili při operaci v jižní provincii Zábul nejméně čtyřicet příslušníků bývalého vládního hnutí Tálibán. Uvedla to ve středu mluvčí Američany vedených koaličních sil Cindy Moore.

Článek

"Asi čtyřicet nepřátel bylo zabito v boji na jihu, když afghánské a koaliční jednoty byly 21. června napadeny rebely vyzbrojenými ručními zbraněmi a raketovými granátomety," stojí ve zprávě amerického velitelství.

Při jedenáctihodinovém střetu byl zabit jeden afghánský policista. Zraněno bylo pět amerických vojáků a dva další místní policisté, ovšem podle zprávy jejich poranění nejsou vážná.

Nasazeno bylo i letectvo. "Koaliční letadla a bojové vrtulníky bombardovaly celý večer nepřátelské pozice," píše se v komuniké.

Koaliční síly v dané oblasti hlídkovaly v rámci operace Catania.  Při ní se snaží vyhledat a zničit nepřátelské základny. "Nenecháme nepřítele v klidu a budeme ho pronásledovat tak dlouho, dokud neukončí boje. Koaliční a afghánské síly budou pokračovat v potlačovaní těchto militantů tak dlouho, jak to bude nutné, aby lidé v Afghánistánu byli zase svobodní od tlaku a tyranie," uvádí se v prohlášení amerického plukovníka Jerryho O´Hary.

Boje nabývají na síle

Po skončení zimy se v Afghánistánu zvedla nová vlna násilí, která si podle agentury AP vyžádala od března asi 320 mrtvých povstalců a 29 příslušníků armády Spojených států. Zemřelo také přes 30 afghánských policistů a vojáků a více než stovka civilistů. Panují obavy, že se situace bude dále zhoršovat s blížícími se parlamentními volbami, jež jsou plánovány na září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám