Hlavní obsah

Blízký přítel a moudrý člověk, vzpomíná Putin na Berlusconiho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí zesnulého italského expremiéra Silvia Berlusconiho označil za drahého a moudrého přítele a vynikajícího politika. Ocenil jeho údajnou schopnost vyvážených rozhodnutí.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Silvio Berlusconi na snímku z roku 2019.

Článek

„Pro mě byl Silvio blízký člověk a skutečný přítel. Vždy jsem upřímně obdivoval jeho moudrost a jeho schopnost přijímat rozvážná, prozíravá rozhodnutí i v těch nejsložitějších situacích,“ uvedl Putin ve své kondolenci.

Přátelství Berlusconiho s Putinem se projevilo například v září loňského roku v den jeho 86. narozenin, tedy v době pokračující ruské agrese na Ukrajině. Putin tehdy Berlusconimu poslal přání všeho nejlepšího a 20 lahví vodky. Berlusconi se pochlubil, že mu dárek oplatil italským vínem.

Zelenskyj odpálkoval Berlusconiho: Na dvorek mu nikdy nevjel ruský partner v tanku

Válka na Ukrajině

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi zemřel v pondělí ve věku 86 let v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii.

Falešné vlasy i sliby, píše list

Reakce na Berlusconiho úmrtí z evropských metropolí přicházejí zatím pomalu a jsou spíše zdrženlivé nebo se omezily na strohé kondolence. Dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte na Twitteru napsal, že odchodem Berlusconiho Itálie přišla o silnou osobnost. „Byl prvním italským premiérem, s nímž jsem spolupracoval. Budu si ho pamatovat jako výrazného a zaníceného politika,“ napsal Rutte.

„Vyjadřujeme italskému lidu a italské vládě svou soustrast,“ uvedl mluvčí německé vlády Wolfgang Büchner na pondělní vládní tiskové konferenci.

V Itálii Berlusconimu prokázali úctu i jeho dlouholetí političtí soupeři. Bývalý šéf Evropské komise a italský expremiér, křesťanský demokrat Romano Prodi uvedl, že si Berlusconiho pamatuje jako politického lídra, který měl „velký vliv“ na život jejich země. Podobně se vyjádřila i nynější italská premiérka Giorgia Meloniová, která zesnulého politika označila za jednoho z nejvlivnějších mužů italských dějin.

Evropský tisk zdůrazňuje kontroverzní stránky Berlusconiho osobnosti a politiky. Vyzdvihuje zejména jeho svůdný populismus. „Na Silviu Berlusconim bylo všechno falešné: jeho vlasy i jeho sliby. Přesto byl volen a opětovně volen,“ napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Agentura DPA dokonce Berlusconiho označila za „otce všech populistů“.

Zemřel Silvio Berlusconi

Evropa

S láskou k Putinovi mi do vlády ani nechoďte, vzkázala příští italská premiérka Berlusconimu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám