Hlavní obsah

Zrušte misi, jsou tam děti. Izraelská armáda ukázala video likvidace šéfa teroristů v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Jak se v konfliktu vyhnout civilním ztrátám, předvedla v sobotu izraelská armáda. Před zásahem na šéfa Palestinského islámského džihádu (PIJ) v Pásmu Gazy musela několikrát útok odložit kvůli dětem, které si hrály v okolí. Zásah nakonec zabil jen vůdce PIJ Chalída Mansúra.

Útok izraelské armády na šéfa Palestinského islámského džiháduVideo: @idfonline

 
Článek

Izraelská armáda v neděli zveřejnila video se záznamem, jak mise probíhala. „Identifikovali jsme v oblasti děti, takže útok byl několikrát pozdržen. Později, když už žádné děti na místě nebyly, jsme úspěšně provedli zásah,“ uvedla armáda v prohlášení, které citoval list The Times of Israel.

Na záznamu jsou vidět záběry z okolí Mansúrova domu. Ve zvukové stopě několikrát hovoří izraelští vojáci. „Vidím děti pobíhající poblíž stromů,“ ozve se například v záznamu. „Zrušte misi,“ zazní další izraelský hlas.

Na záznamu jsou vidět pohybující se objekty v kroužku označené slovem „dítě“ (hebr. jeled-ילד).

Izrael příměří s palestinským Islámským džihádem neporušil

Blízký a Střední východ

Podle informací, které armáda poskytla, byla mise kvůli přítomnosti dětí přerušena celkem třikrát.

Operace izraelské armády, při níž Mansúr zemřel, byla provedena ve městě Rafah, ležícím v jižním cípu Pásma Gazy. PIJ informaci o úmrtí jednoho ze svých velitelů v neděli potvrdilo.

Bojové drony z Izraele budou stát 1,5 miliardy

Domácí

Mansúr byl protějškem Tajsíra al-Džabárího, který vedl teroristické skupiny v severní Gaze a byl zabit v pátek při jiném izraelském náletu. Zabití al-Džabárího bylo prvním úderem izraelské armády v rámci operace nazvané Rozbřesk (angl. Breaking Dawn). PIJ od té doby na Izrael odpálil téměř tisíc raket.

Izraelská armáda uvedla, že během prvních dvou dnů operace zlikvidovala většinu špiček PIJ.

Současný konflikt mezi Izraelem a PIJ si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal od pátku nejméně 41 mrtvých a přes 300 zraněných.

Izrael podle listu Times of Israel hovoří o 35 zabitých na palestinské straně, z toho přiznává 26 civilních obětí. Nicméně z toho 15 mrtvých včetně dětí připisuje špatně odpáleným palestinským raketám, které dopadly na obydlené oblasti v Pásmu Gazy. „Více Palestinců zahynulo pod palbou Islámského džihádu než Izraelských obranných sil,“ poznamenal k tomu armádní mluvčí Ran Kochav.

Reklama

Výběr článků

Načítám