Hlavní obsah

Izrael příměří s palestinským Islámským džihádem neporušil

Jeruzalém

Izraelská armáda a palestinská militantní organizace Islámský džihád v noci na pondělí dodržovaly příměří, jehož začátek byl ohlášen na nedělních 23:30 místního času (22:30 SELČ), napsala agentura AFP.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský letoun F-15

Článek

Těsně po uvedeném čase se objevily informace o nových izraelských útocích na cíle v Pásmu Gazy, podle armády se ale poslední z úderů odehrál v čase 23:25. Americký prezident Joe Biden v novém prohlášení přivítal ohlášení klidu zbraní a vyjádřil podporu objasnění zpráv o civilních obětech.

Izrael v pátek spustil vojenskou operaci v Pásmu Gazy proti pozicím Islámského džihádu. V odvetě za nálety vypálila palestinská skupina rakety na izraelské území, z nichž většinu podle izraelské armády zachytil protiraketový štít. Izrael žádné oběti nehlásil, zatímco palestinské ministerstvo zdravotnictví v poslední bilanci mluvilo o 44 mrtvých, včetně 15 dětí, a více než 350 zraněných.

Izrael podle listu Times of Israel hovoří o 35 zabitých na palestinské straně, z toho přiznává 26 civilních obětí. Nicméně z toho 15 mrtvých včetně dětí připisuje špatně odpáleným palestinským raketám, které dopadly na obydlené oblasti v Pásmu Gazy. „Více Palestinců zahynulo pod palbou Islámského džihádu než Izraelských obranných sil,“ poznamenal k tomu armádní mluvčí Ran Kochav.

Útok na vedení radikálů

Zabiti byli i vysocí představitelé palestinského Islámského  džihádu. „Nejvyšší vedení militantního křídla Islámského džihádu bylo neutralizováno,“ sdělil v sobotu podle AFP v prohlášení šéf operačního ředitelství izraelské armády Oded Basiok.

Skupina Islámský džihád pak posléze podle Reuters potvrdila, že truchlí nad úmrtím Chálida Mansúra, velitele pro jižní část Gazy. Už v pátek izraelské síly usmrtily velitele Islámského džihádu pro sever Pásma Gazy Tajsíra Džabarího.

Izraelské ozbrojené síly také oznámily, že na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkly asi 40 členů této militantní organizace.

Prostředníkem Egypt 

Dohodu o klidu zbraní zprostředkoval Egypt, jehož prezidentovi Abdal Fattáhovi Sísímu v nedělním prohlášení Biden děkoval za „ústřední roli“ v diplomatických snahách. Obě strany předtím daly najevo, že v navržený čas přestanou útočit, ovšem dodaly, že si vyhrazují právo reagovat na případnou agresi.

„Vítám oznámení z dnešního večera o příměří mezi Izraelem a ozbrojenci v Gaze po třech dnech bojů,“ uvedl šéf Bílého domu. Ve svém komuniké vyzdvihoval izraelskou obranu před raketovými útoky a odsoudil „teroristickou skupinu“ na druhé straně konfliktu. Washington podle Bidena podporuje pečlivé vyšetření zpráv o civilních obětech v Gaze, „ať už po izraelských úderech proti pozicím Islámského džihádu nebo po desítkách raket Islámského džihádu, které údajně dopadly uvnitř Gazy“.

Situací se v pondělí bude za zavřenými dveřmi zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám