Hlavní obsah

Bojové drony z Izraele budou stát 1,5 miliardy

Resort obrany pokračuje ve velkých nákupech. V nejbližších dnech vyjednavači armády a ministerstva začnou jednat s izraelskou vládou o nákupu tří středních bojových dronů za 1,5 miliardy korun.

Foto: Gil Cohen Magen, Reuters

Izraelské bezpilotní letadlo Heron TP

Článek

Jde o stroje, které mají rozpětí okolo 15 metrů a už dokážou nést výzbroj, tedy rakety nebo pumy.

S výběrovým řízením se ministerstvo nezdržovalo, udělalo pouze marketingový průzkum trhu. „Proběhly již tržní konzultace, ze kterých jsme vyhodnotili nejvhodnější prostředek pro Armádu ČR, přičemž v polovině srpna začne jednání se zástupci izraelské vlády,“ řekla Právu mluvčí obrany Natálie Forsterová.

Armáda by chtěla získat první stroj už příští rok, podle Forsterové by dodávka všech strojů a také zacvičení personálu měly proběhnout nejdéle do roku 2026.

Dvě nabídky: Hermes a Heron

Podle informací Práva dostala obrana z Izraele dvě nabídky. Izraelská firma Elbit nabídla drony Hermes 900 a státní iz­raelská zbrojovka IAI může dodat letoun Heron.

Obrana oslovila výrobce z USA, Francie, Itálie a Izraele. Americká firma General Atomics nabídla stroj Gray Eagle, což je pokračovatel v americké armádě používaného predatora.

Italská firma Leonardo nabídla menší model Falco, který má vzletovou váhu jen 750 kilogramů. Oslovena byla i francouzská firma Thales, která s izraelským Elbitem vyrábí dron Watchkeeper, ten je ale poloviční proti požadavkům české armády. Také Francouzi vyrábějí bezpilotní letouny. Firma Safran české armádě nabídla svůj stroj Patroller.

Izraelci dodávají i radary a rakety

Izrael se stává jedním z největších dodavatelů zbrojních systémů pro českou armádu. IAI letos dodalo první z osmi radarů typu MADR za 3,5 miliardy korun. Izraelská firma Rafael by zase měla dodat čtyři baterie protiletadlového raketového kompletu Spyder za 13,7 miliardy korun.

Armáda chce větší drony koupit již delší dobu, vše ale urychlila ruská válka na Ukrajině, která jasně ukázala, že bezpilotní prostředky mají ve válečných konfliktech nezastupitelné místo. Nejenže dokážou přinášet online informace z bojiště, ale umí i efektivně ničit nepřítele. A když dojde k sestřelení dronu, neztratí armáda pilota, protože ten sedí daleko v bezpečí. A navíc ani ma­te­­riální ztráta není veliká, protože drony stojí jen zlomek toho, co např. stíhačky.

Už letos armáda koupí čtyři komplety bezpilotního systému Puma 3AE. V každém kompletu jsou tři letouny, celkově by armáda měla získat 12 dronů, které dokážou doletět až 60 kilometrů, váží sedm kilogramů a dají se vyhodit z ruky. Drony vyrábí americká firma AeroVironment, od které mají vojáci i menší drony Raven. Za nové stroje Puma by měla obrana zaplatit 120 milionů korun s DPH.

Zatím je flotila českých armádních dronů malá, kromě dvoukilových dronů Raven mají vojáci také několik kusů amerických strojů Scan Eagle (20 kg), které se osvědčily v Afghánistánu. Drony má v české armádě na starosti 533. prapor bezpilotních prostředků, který sídlí v Prostějově, ale jak upozornilo Právo, velení armády chce jednotku, která bude létat s bojovými drony, přemístit na nedaleké přerovské letiště.

Stroje, o které má armáda zájem
Hermes má rozpětí křídel 15 metrů, maximální hmotnost 1180 kilogramů a nosnost 350 kilogramů. Unese až čtyři střely Hellfire. Maximální rychlost dronu je 220 km/h, dostup má až do 9100 metrů a výdrž ve vzduchu 36 hodin.
Heron má rozpětí křídel 16,6 metru, maximální hmotnost 1270 kilogramů a nosnost 470 kilogramů. Maximální rychlost dronu je 207 km/h, letová rychlost 112 km/h, dostup má až do 10 000 metrů a výdrž ve vzduchu 45 hodin.

Reklama

Související články

Aktivní zálohy: vlastenci, ne rambové

Major v záloze Milan Mojžíš (57), zástupce velitele jednotky aktivních záloh 73. tankového praporu v Přáslavicích, před dvaceti lety pomáhal zálohy zakládat....

Drony z Česka by mohly hlídat hranici Unie

O bezpilotní letadla české společnosti Primoco má velký zájem pohraniční stráž ve Finsku. Chtěla by je využít při hlídání vnější hranice Evropské unie, která...

Výběr článků

Načítám