Hlavní obsah

Změňte kurz, nařídili húsíjští piráti posádce nákladní lodi v Rudém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketa dopadla do vody poblíž kontejnerové lodi Maersk Gibraltar plující úžinou Báb al-Mandab u Jemenu, informoval web The Times of Israel. Posádka plavidla podle listu The Jerusalem Post vzápětí dostala pokyn změnit kurz a odplout do Jemenu. Rozkaz vydala skupina, která se ohlašuje jako „jemenské námořnictvo“. Loď ale pokračovala v cestě do Saúdské Arábie.

Foto: ship.-brooker

Norský tanker Strinda, na nějž Húsíové zaútočili počátkem prosince

Článek

Incident se odehrál 45 kilometrů severozápadně od jemenského města Mocha (též Mokka), vedl The Jerusalem Post. Firma Maersk, jeden z největších světových dopravců, se k němu zatím nevyjádřila.

Posádka lodi, která se plaví pod vlajkou Hongkongu a je na cestě z Ománu do Saúdské Arábie, vyvázla z incidentu nezraněna, uvedla ve čtvrtek britská společnost Ambrey, která se zabývá riziky a pojištěním námořní plavby.

Námořníci z ohrožované lodi jsou přesvědčeni, že „jemenské námořnictvo“ je ve skutečnosti jedna ze skupin povstaleckých Húsíů, kteří operují v Jemenu a okolní vodách. Jejich rozkaz, aby změnili kurz a pluli do Jemenu, ignorovali.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Průliv Bab al-Mandab

Americké námořnictvo ve středu sestřelilo dron vypuštěný z jemenského regionu, který Húsíové kontrolují. Torpédoborec USS Mason, jenž působí v oblasti, sestřelil bezpilotní letoun poté, co se Húsíové nejdříve pokusili zaútočit na komerční plavidlo Ardmore Encounter s pomocí malých člunů, uvedlo ve čtvrtek regionální velitelství americké armády CENTCOM. Húsíové tanker převážející letecké palivo vyrobené v Indii předtím neúspěšně ostřelovali raketami.

Šíitští Húsíové podporovaní Íránem údajně v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy napadají lodě v blízkosti klíčového průlivu Báb al-Mandab v jižním ústí Rudého moře a snaží se ostřelovat raketami a drony jih Izraele. Zaměřují se na lodě, o nichž tvrdí, že jsou v izraelském vlastnictví.

Pokud svět nezakročí, zasáhneme proti Húsíům my, varuje Izrael

Blízký a Střední východ

V pondělí řízená střela vypálená z Jemenu zasáhla v Rudém moři norský tanker Strinda. Plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn. V úterý se k útoku se přihlásili jemenští povstalci, kteří tvrdili, že posádka nereagovala na jejich varování.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen ve středu vyzval mezinárodní společenství, aby se jednoznačně zasadilo o bezpečnost námořních tras.

Střela vypálená Húsíi z Jemenu zasáhla v Rudém moři norský tanker, loď vzplála

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám