Hlavní obsah

Pokud svět nezakročí, zasáhneme proti Húsíům my, varuje Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael je připravený zasáhnout proti snahám jemenských šíitských povstalců Húsíů narušit lodní dopravu v Rudém moři, pokud tak neučí mezinárodní společenství. S odkazem na izraelského poradce pro národní bezpečnosti Cachiho Hanegbiho o tom informuje americká zpravodajská televize CNN. Húsíové v posledních týdnech stupňují útoky na lodě v Rudém moři, zaútočili například na americký torpédoborec nebo francouzskou fregatu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelské námořní síly

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem i evropskými představiteli o tom, že Húsíové se zaměřují na obchodní lodě s údajnými vazbami na Izrael, řekl Hanegbi izraelské televizi Channel 12, na kterou odkazuje CNN.

„Izrael dává světu určitý čas na přípravu toho, aby tomu zabránil. Jedná se totiž o globální problém, a pokud se mu nezabrání, budeme jednat, abychom toto námořní obléhání odstranili,“ prohlásil Hanegbi.

Od útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října došlo k nárůstu námořních aktivit tohoto šíitského hnutí. Například v sobotu Húsíové poslali z jemenských břehů dva drony na francouzskou fregatu Languedoc, která je v Rudém moři následně sestřelila.

Ke stejnému incidentu došlo i minulý týden, kdy americká válečná loď sestřelila několik bezpilotních letounů, které podle amerických vojenských představitelů pocházely z oblastí kontrolovaných Húsíi v jižní části Jemenu v Rudém moři.

V Rudém moři přituhuje. Terčem útoku byl americký torpédoborec i civilní plavidla

Blízký a Střední východ

Američtí vojenští představitelé uvedli, že zvažují posílení ochrany komerčních lodí kolem důležité námořní trasy v Rudém moři v souvislosti se sérií nedávných raketových útoků ze strany húsíjských ozbrojenců operujících z Jemenu.

Američtí představitelé veřejně uvedli, že se diskuse soustředily na možnost doprovodu lodí operujících v Rudém moři a přes průliv Báb-al-Mandab do Adenského zálivu - úzkého průlivu, který odděluje Jemen a Africký roh.

Íránem podporovaní povstalci Húsíové jsou šíitskou politickou a vojenskou organizací v Jemenu, která od roku 2014 vede občanskou válku proti koalici podporované Saúdskou Arábií.

Húsíové zaútočili na francouzskou loď v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám