Hlavní obsah

Střela vypálená Húsíi z Jemenu zasáhla v Rudém moři norský tanker, loď vzplála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Norský tanker M/T Strinda zasáhla v noci na úterý v Rudém moři protilodní střela vypálená Húsíi ze severu Jemenu. Loď začala hořet, ale posádka je podle dosavadních informací v pořádku. Húsíové se už k útoku přihlásili. Nedávno hrozili, že budou útočit na všechny lodě nějak spojené s Izraelem. Jedná se již o několikátý útok na obchodní lodě v Rudém moři za poslední týdny.

Foto: ship.-brooker

Tanker M/T Strinda na archivním snímku

Článek

Raketa loď zasáhla kolem půlnoci (22:00 SEČ) severně od průlivu Báb al-Mandab mezi Jemenem a pobřežím východní Afriky, uvedla s odkazem na představitele americké obrany agentura Reuters.

Mluvčí Húsíů Jahjá Saría následně v televizním vystoupení řekl, že Húsíové vypálili raketu poté, co loď nereagovala na varování. Dodal, že skupina v posledních dnech obstruuje lodní dopravu u jemenského pobřeží na podporu Palestinců. Varoval, že blokáda by mohla pokračovat, dokud Izrael neumožní dopravit do Pásma Gazy zdravotnický materiál a potraviny.

O útoku jako první informovala podle serveru gcaptain britská kancelář pro námořní obchodní operace (UKMTO) s tím, že k němu došlo 28 kilometrů od jemenského přístavu Mokka. Strinda v té době plula směrem k Suezskému průplavu. Kancelář také uvedla, že jemenské námořnictvo nařídilo nějaké lodi, aby plula do jemenského přístavu. Není ale jasné, zda šlo o Strindu.

Zasažené lodi pomohl torpédoborec amerického námořnictva USS Mason, který byl v oblasti, uvedlo americké Centrální velitelství, pod které spadá oblast Blízkého východu: „Tanker Strinda byl napaden, jak bylo vyhodnoceno, protilodní střelou s plochou dráhou vypálenou z území pod kontrolou Húsíů u průlivu Báb al-Mandáb. Strinda ohlásila poškození způsobené požárem na palubě, ale bez obětí. V době útoku tam nebyly poblíž žádné americké lodě, ale USS odpověděla na nouzový signál Strindy a aktuálně jí poskytuje pomoc.“

Tanker pluje pod norskou vlajkou a jeho vlastníkem je společnost Mowinckel Chemical Tankers. Loď naložila v Malajsii rostlinný olej a biopaliva a mířila do italských Benátek. List The Guardian a agentura Reuters uvedly, že se zatím nepodařilo zjistit žádné vazby tankeru na Izrael.

Húsíové hodlají útočit na lodě spolupracující s Izraelem

Blízký a Střední východ

Húsíové jsou spojenci Íránu, úhlavního nepřítele Izraele. Na lodě v Rudém moři útočí v rámci kampaně, jejímž cílem je podle nich podpora Palestinců. Poté, co Hamás zaútočil 7. října na Izrael a ten zahájil odvetné bombardování Pásma Gazy, se v Jemenu konaly masivní demonstrace na podporu Palestiny.

V sobotu Húsíové pohrozili, že budou útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem.

Jemenští povstalci v poslední době podnikli několik útoků drony a raketami, několik jich v listopadu vypálili na Izrael. V prvním prosincovém týdnu podnikli tři útoky na lodě. V neděli vyslali drony k francouzské fregatě, která je sestřelila. O týden dříve zaútočili na americký torpédoborec a několik komerčních plavidel v Rudém moři. V listopadu jejich komando vysazené z vrtulníku uneslo britskou loď .

Povstalci, kteří v Jemenu od roku 2015 válčí proti mezinárodně uznávané vládě a koalici vedené Saúdskou Arábií, se stali významnou vojenskou silou v regionu, mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a útočných dronů.

V Rudém moři přituhuje. Terčem útoku byl americký torpédoborec i civilní plavidla

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám