Hlavní obsah

Zastánci Muktady Sadra vnikli do iráckého parlamentu

– Bagdád

Iráčtí demonstranti podporující mocného klerika Muktadu Sadra ve středu vnikli do budovy parlamentu v Bagdádu poté, co se dostali do přísně střežené zelené zóny. Stovky jich v budově protestovaly proti návrhu, aby se Muhammad Súdání stal premiérem, a vlivu Íránu na iráckou politiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vtrhli do iráckého parlamentuVideo: Reuters/AP

 
Článek

Policie se snažila zabránit demonstrantům vniknout do tzv. zelené zóny, k čemuž použila slzný plyn. Protestující se stejně do areálu dostali a nakonec vnikli i do budovy parlamentu, kde nebyli poslanci, ale jen ostraha. Ta je nechala projít.

V budově dávali najevo nespokojenost s nominaci Súdáního jako kandidáta na post premiéra a odmítali vměšování Íránu. Bývalého guvernéra a ministra Súdáního nominovala proíránská aliance Fatah, která je politickým křídlem Teheránem podporované šíitské milice Hašd Šaabí (Síly lidové mobilizace).

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Demonstranti v iráckém parlamentu

Mávali iráckými vlajkami a skandovali hesla. „Jsem proti zkorumpovaným představitelům u moci,“ řekl 41letý protestující Muhammad Ali, který se každý den nechává najímat na práci. „Jsem proti nominaci Súdáního, protože je zkorumpovaný.“

ANALÝZA: Irácký sud s prachem

Blízký a Střední východ

„Chceme nezávislou osobu, která bude sloužit lidu,“ dodal další demonstrant, Bašár.

Demonstranti po protestu pokojně odešli. Premiér Mustafá Kazímí je vyzval, aby se „hned stáhli“, a pohrozil, že by mohly zasáhnout bezpečnostní síly chránící státní instituce“. To udělali za skandování sloužíme Sajjídovi, čímž dávali najevo, že jde o potomka proroka Mohameda.

Sadr demonstranty podpořil: „Váš vzkaz byl slyšet, terorizovali jste zkorumpované.“

Irácký premiér přežil pokus o atentát. Na jeho sídlo zaútočil dron

Evropa

Sadrův blok sice vyhrál v loňských volbách, ale nemá většinu, získal 73 z 329 hlasů. Pro ustavení vlády potřebuje partnery. Jednání o vytvoření vlády však vázne. Minulý měsíc 73 poslanců Sadrova bloku hromadně rezignovalo.

Sadr chtěl původně sestavit většinovou vládu, která by Íránem podporované šíity poslala do opozice, ale neuspěl. Po odchodu jeho poslanců se stal proíránský blok nejsilnější v parlamentu, má 64 poslanců.

Sadr se vymezuje vůči Spojeným státům i Íránu. Má však velký vliv na chod země i mimo parlament, protože je široce podporován a dokáže mobilizovat statisíce svých příznivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám