Hlavní obsah

Zásilka léků pro rukojmí prošla kontrolou Izraelců a míří do Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět nákladních aut vezoucích zásilku humanitární pomoci, jejíž součástí jsou léky pro nemocné rukojmí držené teroristy z Hamásu, bylo zkontrolováno izraelskými celníky na hraničním přechodu Kerem Šalom. Náklad pak zamířil z Izraele do Egypta, odkud přes přechod Rafáh poputuje do Pásma Gazy, uvedl ve středu večer server The Times of Israel (ToI).

Foto: Profimedia.cz

Izraelci se modlí za návrat rukojmích zajatých Hamásem u Zdi nářků (oficiálně Západní zdi) v Jeruzalémě

Článek

Dodávku léků pro rukojmí i palestinské civilisty oznámenou v úterý Katarem zdržely spory kvůli kontrole izraelskými úřady. Hamás, který spravuje Pásmo Gazy, požadoval průjezd humanitární zásilky bez kontroly izraelskou stranou. Tel Aviv to ale odmítl.

Izraelští lékaři ve středu varovali, že pro vyhladovělé rukojmí, kteří jsou bez kvalitní stravy a denního světla již více než tři měsíce, by mohlo mít náhlé podání silných léků vážné, či dokonce fatální následky. Na podání léků a úpravu dávkování by proto podle lékařů měli dohlédnout odborníci, píše ToI.

„Opětovné nasazení léků po tak dlouhém období podvýživy, nedostatku spánku a slunečního světla by mohlo vyžadovat úpravu dávkování, kterou by mohl pacientovi doporučit pouze kvalifikovaný lékař,“ uvedl profesor Alon Herško, přednosta jednoho z lékařských oddělení z nemocnice Hadasa.

Izrael uzavřel dohodu s Katarem o dodávkách léků pro rukojmí v Gaze

Blízký a Střední východ

Dvě katarská vojenská letadla s pomocí pro palestinské civilisty a s léky pro rukojmí dnes podle arabských médií přistála v egyptském přístavu Aríš, odkud by pomoc měla přes přechod Rafáh dostat prostřednictvím Červeného kříže do Pásma Gazy.

Podle izraelské vlády zůstává v zajetí v Pásmu Gazy asi 132 rukojmích, přes dvě desítky z nich asi už nežijí, uvedla ve středu stanice CNN s tím, že úřad izraelského premiéra oznámil, že při útoku Hamásu na Izrael ze 7. října palestinští teroristé unesli 253 lidí. Na 1200 osob, v drtivé většině civilistů, při útoku povraždili.

Hamás oznámil smrt dvou rukojmích. Den předtím zveřejnil morbidní tipovací anketu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám