Hlavní obsah

Hamás oznámil smrt dvou rukojmích. Den předtím zveřejnil morbidní tipovací anketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristé z Hamásu v pondělí zveřejnili video, v němž oznámili smrt dvou izraelských rukojmích. Josi Šarabi (53) a Itai Svirski (37) se podle Hamásu stali oběťmi izraelského bombardování Pásma Gazy. Oba muži patřili do trojice rukojmích, jejichž osud měli ve zvrácené hře Hamásu zveřejněné v neděli lidé tipovat. V pondělí třetí rukojmí Noa Argamaniová (26) ve videu oznámila, že oba muži jsou mrtví.

Foto: síť X/ Stát Izrael

Záběry z videa publikovaného Hamásem

Článek

Video brigád Kásam, ozbrojeného křídla Hamásu, podle listu The Jeruslaem Post ukazuje Argamaniovou, která zjevně pod tlakem tvrdí, že oba muži, s nimiž ji její věznitelé zadržovali, zemřeli, a ona sama byla při izraelských náletech zraněna. Podle agentury Reuters jsou na videu vidět i těla zabitých.

Brigády Kásam prohlásily, že oba muži „byli zabiti při sionistickém bombardování Gazy“.

Izraelská armáda tvrzení, že zavinila smrt dvou rukojmích, odmítla a obvinila Hamás ze lži.

Foto: Novinky

Itai Svirski a Josi Šarabi na snímcích, které poskytli jejich příbuzní.

Palestinské vedení je pobouřeno, že si Blinken dovolil upozornit na izraelské rukojmí v Gaze

Blízký a Střední východ

Argamaniová, jejíž matka má rakovinu v terminálním stadiu, byla unesena z hudebního festivalu Nova, který se stal jedním z nejkrvavějších a nejděsivějších symbolů útoků teroristů ze 7. října. Šarabi a Svirski pak byli uneseni z kibucu Be´eri.

Zvrácená tipovací hra

V neděli jejich věznitelé zveřejnili klip se zvrácenou hrou, v níž lidé měli tipovat, jak trojice do pondělka dopadne. První možnost byla, že budou všichni mrtví. Druhá, že někdo z nich bude mrtev, někdo zraněn, a třetí, že budou všichni naživu. „Zítra (v pondělí) vás budeme informovat o jejich osudu,“ napsali teroristé na konci klipu.

„Osud rukojmích je pro ně nemocná hra. Musíme porazit tato barbarská monstra. Nezastavíme se, dokud nebudou všichni rukojmí doma,“ píše se na účtu státu Izrael na síti X.

Foto: síť X/ Stát Izrael

Záběry z videa publikovaného Hamásem

„Zemřeli kvůli náletům naší armády. Zastavte to šílenství a přiveďte nás domů k našim rodinám. Vraťte nás domů, dokud jsme naživu,“ říká ve videu viditelně rozrušená Argamaniová.

Foto: Profimedia.cz

Noa Argamaniová na snímku pořízeném z videa (15. leden 2024)

Podle The Jerusalem Post Svirského rodiče teroristé z Hamásu zavraždili během říjnového útoku. Zabili i jejich tři zlaté retrívry.

Šarabiho unesli i s jeho synem Orenem, který se dostal na svobodu v rámci listopadové výměny izraelských rukojmích za palestinské vězně.

Obrátíme svět naruby. Příbuzní rukojmích posílali obřími reproduktory vzkazy do Gazy

Blízký a Střední východ

Hamás a další teroristické skupiny při útoku 7. října 2023 zabily v Izraeli 1200 lidí a dalších 240 zavlekly do Pásma Gazy. Izrael v reakci na útok a brutální vraždění udeřil na Pásmo Gazy. Na konci listopadu se podařilo dojednat výměnu stovky izraelských rukojmích za palestinské vězně, 130 lidí ale teroristé nadále zadržují.

Ve snaze přimět Izrael, aby přerušil vojenské akce v Pásmu Gazy, Hamás občas zveřejní informace o smrti některého z rukojmích nebo tvrdí, že kvůli izraelskému ostřelování neví, kde rukojmí jsou. Pravdivost informací teroristů ale nelze ověřit.

Hamásu nezáleží na osudu běžných Palestinců, řekl v Izraeli Pavel

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám